14 Ocak 2008 Pazartesi

Karadeniz AB’nin iç denizi oldu

STRASBOURG - AP’nin bu hafta Strasbourg’da düzenlenen genel kurul toplantılarında tartışılıp oylanacak bir raporda, Bükreş ve Sofya’nın Avrupa Birliği’ne üyelikleriyle birlikte, Karadeniz’in “bir ölçüde Avrupa’nın iç denizi haline geldiği” ve AB için stratejik öneme sahip yeni bir boyut kazandığı görüşü dile getiriliyor. Kulislerde, Karadeniz’in “AB’nin iç denizi” terminolojisinin Ankara, Kiev ve Moskova’da rahatsızlık yarattığı konuşuluyor. AP kulislerinde, Rapor’a bu ifadenin girmesinin, raportörün Romen olmasından kaylandığı da söyleniyor.AP’nin Romen Hıristiyan Demokrat üyelerinden Roberta Alma Anastase tarafından kaleme alınan raporda, enerji güvenliği ve Türkiye’yle yürütülmekte olan üyelik müzakerelerinin Karadeniz havzasında bölgesel işbirliği konusunu AB’nin dış politikasının başlıca önceliklerinden biri haline getirdiği de belirtiliyor.

AB’nin Karadeniz bölgesine yönelik bölgesel yaklaşımının ne AB üyeliğine alternatif ne de AB’nin sınırlarını belirleme gibi bir hedefi olmaması gerektiğinin de vurgulandığı raporda, bölgesel işbirliği için Karadeniz-Avrupa Bölgesi adı altında kurulması planlanan girişime destek çağrısında bulunuluyor.

Raporda, Karadeniz’de kıyısı bulunan ülkelerin dışında Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Moldova’nın da dahil edildiği havzadaki devletlere, birbirleriyle iyi komşuluk ilişkileri içinde bulunma, birbirlerinin toprak bütünlüğüne saygı duyma, birbirlerinin içişlerine karışmama ve birbirlerine karşı güç kullanmama çağrısı yer alıyor.

Bakü-Tiflis-Kars tren yolu projesinin bölgesel işbirliğine örnek gösterildiği rapor, AP genel kurulunda Çarşamba akşamı görüşüldükten sonra Perşembe günü oylamaya sunulacak.

Hiç yorum yok: