14 Ocak 2008 Pazartesi

Bir dairede 29 kiþi kalýyorlar

NİĞDE - Ülkelerindeki iç çatışmadan kaçarak Türkiye’ye gelen ve 2 grup halinde Niğde’ye gönderilen Somalili geçici sığınmacıların sayısı 120’yi buldu. 20 erkek, 35 kadın ve 65 çocuktan oluşan sığınmacılar, Niğde’de zor koşullar altında yaşam savaşı veriyor.120 sığınmacı için 6 daire kiralandı. Kiralanan dairelerden birinde ise 29 kişi kalıyor.

Niğde Valiliği, sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanması için yardım komisyonu kurdu. Somalili sığınmacılara, Niğde Valiliği bünyesinde oluşturulan yardım komisyonu ile Türk Diyanet Sen ve Niğde İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (NİMDER) yardımcı oluyor.

Sığınmacıların, sağlık giderleri Niğde Valiliğinden, ekmek ihtiyaçları Niğde Belediyesinden, gıda, beyaz eşya ve giyim gibi diğer ihtiyaçları da NİMDER ve Türk Diyanet Sen tarafından karşılanıyor. Yaklaşık 3 aydır Niğde’de bulunan Somalililere, hayırsever vatandaşlar da yardımcı oluyor.

Niğde Valiliği Somalililere Yardım Komisyonu Başkanı Mehmet Koç, sığınmacıların en önemli sorununun, şu anda barınma olduğunu söyledi.

Koç, 120 Somalili için 6 daire kiraladıklarını belirterek, “Tuttuğumuz dairelerden birinde 20 kişi, bir değerinde ise 29 kişi kalıyor. Zor şartlar altında yaşam savaşı veriyorlar. Biz de onlar için yardım topluyoruz. Hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz” dedi.

Mehmet Koç, Somalilere yardım etmek isteyen vatandaşların kendilerine ulaşmasını da isteyerek, “Bizlere ulaşan yardımlar eşit şekilde sığınmacılara dağıtılacaktır” diye konuştu.

Tercüman aracılığıyla açıklama yapan Somalili Nazife de kocasının öldüğünü, 7 çocuğunu alarak Türkiye’ye sığındığını ifade etti.

Somalili Safiye ve Muraye de ülkelerinde kalan çocuklarının fotoğraflarını göstererek, onları çok özlediklerini söyledi.

Somali’den Avrupa ülkelerine ve ABD’ye gitmek için gemiyle yola çıkan Somalililer, insan kaçakçıları tarafından Mersin yakınlarında kıyıya bırakılmıştı.

Mersin’den 3 ay önce Niğde’ye gelen Somalililer, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine geçici mülteci olmak için yaptıkları başvurunun kabul edilmesini bekliyorlar.

Hiç yorum yok: