14 Ocak 2008 Pazartesi

Ýsrail, Kudüs’te inþaatlarý durdurmayacak

KUDÜS - Ze’ev Boim (Kadima), belediye sınırlarının bulunduğunu, bunun da kendilerine inşaat hakkı verdiğini belirterek, “Bunu böyle söylemezsek halıyı kendi altımızdan çekiyor ve Ramot Eşkol’den Gilo’ya kadar, (Ramot Eşkol ve Gilo, Doğu Kudüs’teki Yahudi mahalleleri) kesin bölgelere de soru işaretleri koyuyoruz demektir. Bu kabul edilemez” dedi.Boim, bu konudaki tavırlarını ABD’ye açıkça dile getirdiklerini de belirtti; Amerika’nın Kudüs’le ilgili tutumunun da yeni olmadığını bildiren Boim, ilk Başbakan David Ben Gurion’dan bu yana aynı olduğunu söyledi.

Ze’ev Boim, Beytüllahim yakınlarındaki Har Homa’nın (Ebu Gneym Tepesi) yapılacak inşaatlarla ilgili ihalenin açıklanmasından sonra, İsrail’deki ABD Büyükelçisinin talebi üzerine kendisiyle karşı karşıya geldiğini ve Har Homa’da planlanan inşaatla ilgili haritayı önüne koyduğunu da belirterek, şöyle dedi:

“11-12 yıl önce başlayan planlama aşamalarını kendisine gösterdim. Konu, hassas bir dönemde kamuoyuna açıklandı, Yaygara kopartma ihtiyacında olduğumuzu da söylemiyorum. Ama bu, inşaatı durduracağımız anlamına da gelmiyor.”

BERLİN DUVARI DA ÇÖKTÜ
İsrail Konut Bakanı Ze’ev Boim, İsrail-Filistin çatışmasının sonlandırılması amacıyla görüşmelerin bir parçası olarak, Doğu Kudüs’teki bazı mahallelerin Filistin Devleti’ne bırakılabileceği görüşlerini aylar önce ortaya atan Başbakan Yardımcısı Haim Ramon’u da sert sözlerle eleştirdi, “Başkentimiz olan kenti bölmek ve egemenliği paylaşmak imkansız” diye konuştu.

Boim, “Dünyada bölünmüş tek başkent vardı, duvarla bölünmüş olan Berlin. O duvar da çöktü; tıpkı bizim 40 yıl önce Kudüs’ün duvarlarını yıktığımız gibi” dedi.

İsrail Konut Bakanı, İsrailli dünyaca ünlü mimar Moşe Safdie’nin hazırladığı, adından esinlenerek Safdie Planı olarak adlandırılan ve Kudüs’ün Batı’ya doğru genişlemesini öngören projenin yeniden gözden geçirilmesinin de iyi bir fikir olacağını dile getirdi. Batı Kudüs’ün tepelerinde yaklaşık 20 bin konutluk yeni inşaat öngören plan, çevreci grupların, kentin görünümüne zarar vereceği gerekçesiyle şiddetle karşı çıkmaları nedeniyle durdurulmuştu.

ABD Başkanı George Bush’un geçen hafta İsrail ve Filistin’e yaptığı ziyaret sırasında da gündeme gelen Doğu Kudüs’teki inşaatlarla ilgili olarak, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Bush’a, Amerika’nın itirazlarına rağmen, Doğu Kudüs’teki inşaatları durdurmayacaklarını söylediği belirtilmişti. Olmert’in Bush’a, Kudüs’ün statüsünün yerleşimlerden farklı olduğunu açıkça söylediği kaydedilmişti.

Bush ise giderayak, Kudüs’ten bahsetmemekle birlikte, yasa dışı yerleşimlerin kaldırılması gereğine işaret etmişti.

Hiç yorum yok: