11 Ocak 2008 Cuma

SSK priminde kafalar karýþtý

ANKARA - Hükümet programında işgücü maliyetlerinin azaltılması amacıyla işverenlerin SSK primlerinde 5 puanlık indirim yapılacağı taahhüt edildi. Uygulamanın tarihi de 2008 yılı olarak açıklandı.Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu taahhüdü sıklıkla gündeme getirirken önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sonra da Hazine’den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ten indirimin 2008’de gerçekleşemeyeceği açıklamaları geldi.

Çağlayan’la Şimşek’in farklı açıklamaları sürerken, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne verdiği Katılım Öncesi Ekonomik Program’da indirimle ilgili ilk resmi ve net bilgiler yer aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı ve Sanayi Bakanı Çağlayan’ın da üyesi olduğu Yüksek Planlama Kurulu’nun onayladığı programda, indirimin 2009 yılı Ocak ayında başlayacağı belirtildi.

Programda indirimin yaratacağı ek maliyetin 2009 Mart’ından itibaren bütçeye yansıyacağı da belirtilerek ek maliyet tutarı ilk yıl için 4.2, 2010 için ise 5.5 milyar YTL olarak açıklandı.

YPK kararının ardından IMF ile tamamlanan 7. gözden geçirmeye ilişkin basın toplantısında Devlet Bakanı Şimşek, 2009 tarihini tekrar etti. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı da CNBC-e Business dergisinin Ocak sayısındaki açıklamalarında indirim için 2009 kararı alındığını anlattı.

Başbakan Erdoğan ise başkan olarak onay verdiği YPK kararına rağmen Çağlayan’ı kastederek “Bakanımı mahçup etmem” dedi ve indirimin 2008’de yapılacağını söyledi.

Hiç yorum yok: