11 Ocak 2008 Cuma

Muðla’da balýk satýþ yasaðý kalktý

MİLAS - Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Kıyıkışlacık açıklarında çiftliklerdeki balık ölümleri üzerine 9 Ocaktan itibaren balık satışını yasakladıklarını hatırlatarak gelen raporlar sonucu yasağı kaldırdıklarını açıkladı.Bahattin Atçı, Kıyıkışlacık açıklarında çiftliklerdeki balık ölümleri üzerine 9 Ocaktan itibaren balık satışını yasakladıklarını anımsattı.

İzmir’e gönderdikleri numunelere ait ön raporlarda balıkların oksijen yetersizliği sonucu öldüğünün bildirildiğini ifade eden Atçı, şöyle konuştu:

“Raporlar balıkların, düşük su ısısı, havuzlardaki yosun yoğunluğu ve sudaki bulanıktan kaynaklı oksijen yetersizliği sonucu öldüğünü ortaya koyuyor. İzmir’den gelen ön raporda balık ölümlerinin kimyasal nedenlerden zehirlenmeye bağlı olmadığı anlaşıldı.

Biz balık ölümleri üzerine çiftliklerden balık satışını tedbir amaçlı yasaklamıştık. Kıyıkışlacık açıklarında balık ölümlerinin en yoğun yaşandığı 2 çiftlik hariç diğerlerinde, balık satış yasağını kaldırdık. Satışlara, Milas Tarım Müdürlüğü yetkilileri gözetiminde izin verdik. Konuyla ilgili çalışmalar da devam ediyor.”

Ölü balıkların satıldığı yönündeki iddiaları da titizlikle incelediklerini belirten Atçı, “Ölen balıkların satıldığına dair bir bulguya rastlamadık. Bu konuda çok hassas davrandık. Vatandaşlar gönül rahatlığıyla balık tüketebilir. Ölen balıkların büyük bir kısmı da gömülerek imha edildi. Kalan kısımı bugün imha edilecek” dedi.

SATIŞLAR NORMALE DÖNDÜ
Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu ve Muğla Tarım Müdürü Ünal Kiraz’ın, vatandaşların “gönül rahatlığı içinde” balık alabileceklerini açıklamasının ardından Muğla, Milas ve Bodrum’daki balık hallerinden “çipura” başta olmak üzere balık satışları normale döndü.

Muğla’da balıkçılık yapan Kenan Eti, ölümlerin yaşandığı ilk günlerde satışlarının azaldığını, ancak dünden itibaren satışların normale döndüğünü belirtti.

Sattıkları balıkların, Muğla Belediyesinde görevli veterinerlerce denetlendiğini kaydeden Eti, şöyle dedi:

“Balık ölümleri üzerine vatandaşlarımız biraz tedirgin oldu. Ancak satışlarımız dünden itibaren normale döndü. Fiyatlarımızda herhangi bir değişiklik yok. İlk günlerde Milas’tan buraya balık satın almaya gelenler oldu. Vatandaşlar ilk günlerde biraz tedirgin oldu ancak şu anda her şey normal.”

Hiç yorum yok: