11 Ocak 2008 Cuma

Merkez’i taþýma krizi

İSTANBUL/ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşımak konusunda ‘Kanunsa çıkartırız, kimseye danışmaya ihtiyaç yok’ diyerek kararlı konuştu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise daha önce yaptığı açıklamada, taşınmaya karşı olduğunu belirterek, “Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım” demişti.NTV yayınına katılan Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, MB’nin taşınması konusunun Başbakan’ın basınla olan toplantısında ortaya çıkmasını garipsediğini belirterek, “MB bu konuda kendi karar verir. Taşınmak istemezse bu kararı vermez” dedi.

Gazi Erçel şunları söyledi: “Taşınma olayı 1980’lerden bu yana gelir, eski bir konudur. MB’nin siyasetçiden uzak olmasında her zaman yarar vardır. Fakat şimdi olayın geldiği nokta değişik. MB nerede olacağı konusunda karar veremiyorsa, para politikası gibi önemli konularda aldığı kararların da aynı şekilde değerlendirilmesi lazım. MB nerede istiyorsa orada olması çok daha doğrudur.”

Bankanın 4 bini aşkın çalışanı olduğuna dikkat çeken Erçel, “MB’nin taşınmasıyla ilgili bir konunun tartışılmaması lazım. Başbakan’ın yaklaşımı MB bağımsızlığının sindirilmediği şeklinde” diye konuştu.

ATO: ANKARA’YI BİR DERİ BİR KEMİK BIRAKIR
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de, MB’nin İstanbul’a taşınması konusunda, “Finansal göç İstanbul’un finans merkezi olmasına bir kalorilik etki yapmaz. Olsa olsa Ankara’yı bir deri bir kemik bırakır” dedi. Aygün yaptığı açıklamada, MB’nin İstanbul’da eğreti duracağını belirterek, “Başbakan bir yandan İstanbul’a vize koymaya çalışıyor, diğer yandan binlerce insanı İstanbul’a taşımak istiyor” şeklinde görüş belirtti.

MUHALEFET TEPKİLİ
Erdoğan’ın açıklamalarına muhalefetin tepkisi sert oldu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, taşınma düşüncesinin altında Osmanlı özlemi yattığını belirterek, “Bütün ülkelerin merkez bankaları kendi başkentlerinde. MB mevduat kabul etmiyor, kredi açmıyor. EFT sistemi içinde bütün dünyayla aynı anda iletişim kurabiliyor. Hangi gerekçeyle İstanbul’a taşıyorsunuz?Osmanlı özlemi bu, cumhuriyete karşı bir hareket olduğu çok açık” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, Türkiye’nin başkentinin Ankara olmak istenmesinin gevşetilmeye çalışıldığını kaydederek şöyle konuştu: “Antalya turizm merkezi diye Turizm Bakanlığı oraya mı taşınacak, sanayi Marmara’da diye bakanlık İstanbul’a mı taşınacak? Başkent Ankara’yı zayıflatmak istiyorlar, üniter yapıyı zayıflatmanın gerekçesi olarak kullanıyorlar.”

GS: TAŞINMA KONUSU KRİZİN HABERCİSİ
Yatırım bankası Goldman Sachs da, MB’nin İstanbul’a taşınması konusunun banka yönetiminde meydana gelecek ciddi bir krizin habercisi olabileceğini kaydetti. Goldman Sachs, MB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın bankanın İstanbul’a taşınması halinde istifa edeceğine işaret eden ifadeler kullanmış olduğuna dikkat çekti.

KARARI DESTEKLEYENLER
Bankacılık sektörü temsilcileri ve ihracatçılar ise kararı destekliyor. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, MB ve bankacılık sektörünün tüm ağırlığının İstanbul’da toplanmasında fayda olduğunu belirtmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, “Finans merkezi İstanbul iken bu alanda idari merkezin Ankara’da olması zaten çelişkili bir durum” açıklamasıyla projeye destek verdi.

Hiç yorum yok: