11 Ocak 2008 Cuma

CHP’den cinsel tacize 3 yýl hapis teklifi

ANKARA - Arıtman’ın, TBMM Başkanlığına sunduğu Türk Ceza Kanununda değişiklik öngören kanun teklifine göre, cinsel tacizde bulunan kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.Cinsel taciz; hiyerarşi, hizmet, eğitim ve öğretim ilişkisinden ya da aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılarak ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Mağdur, işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa, verilecek ceza 2 yıldan az olamayacak.

Cinsel taciz gibi suçları topluca işleyenler, cinsel tacizin yanında şiddet kullananlar, bu eylemleriyle toplumda infiale yol açanlar, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
DTP’li Kaplan’dan cinsel taciz için 5 yıl hapis teklifi


TOPLUMA KARŞI İŞLENMİŞ BİR SUÇ...
Teklifin gerekçesinde, toplumun ve nüfusun yarısını oluşturan milyonlarca kadının, cinsel taciz mağduru olduğu ancak kadınların şikayetçi olmaktan çekindiği ve korktuğu ifade edildi.

Bu suçların, kamuya açık alanlarda topluca işlenebildiği, Türkiye’nin uluslararası kamuoyunda prestij yitirmesine bile neden olduğu belirtilen gerekçede, şöyle denildi:

“Son olarak yılbaşı gecesi kutlamalarında Taksim Meydanında turistlere yönelik toplu taciz yaşanmış ve tüm dünyada televizyon ve internet ortamında en fazla izlenen olay olmuştur. Dünya kamuoyunda Türk milletinin ne yazık ki tacizci olarak algılanmasına neden olmuştur. Dolayısıyla sadece bireye karşı işlenen suç olmanın ötesinde, topluma karşı da işlenmiş bir suçtur.

Bu suçun cezasının caydırıcı olmaması, suçun yaygın bir şekilde işlenmesine neden olmaktadır. Kadınları hem fiziksel hem de psikolojik olarak ağır biçimde travmatize eden cinsel taciz suçunun bir anlamda cezasız kalması, kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir.”

Hiç yorum yok: