11 Ocak 2008 Cuma

Diyarbakýr bombacýlarý yargý önünde

ANKARA - TRT Genel Müdürlüğü’ne atanan İbrahim Şahin’i ziyaretinde soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Diyarbakır’daki patlamaya ilişkin soruşturma kapsamında, şu anda 9 kişinin gözaltında olduğunu belirterek, “Bugün gözaltının son günü, gözaltında olanlar adliyeye çıkarılacak. Artık hakimler değerlendirmeyi yapacak, kararlarını verecek. Ama ben şunu ifade edebilirim; Çok ileri şekilde deliller, belgeler, ifadeler ortaya çıktı. Zaten bugün Diyarbakır’da da yargıya çıkmadan önce arkadaşlarımız açıklama yapacaklar. Elde edilen, özellikle patlayıcı, silah ve diğer unsurları basınımıza gösterecekler” dedi.Ülke genelinde topumun hem büyük üzüntüsünün ve hem de büyük tepkisinin olduğunu söyleyen Atalay, “En büyük tepkiyi de aslında Diyarbakır halkı kendisi gösterdi. Çünkü Diyarbakır, terörden en büyük zarar gören bölgemiz ve şehrimiz. Dün yine sivil toplum kuruluşlarının Diyarbakır’da sessiz bir yürüyüşü ve protestosu oldu. Adeta bütün şehir buna katıldı” diye konuştu.

Bakan Atalay, bir gazetecinin, “Yakalanan failin bombacı olduğu, pişmanlık duyduğunu ifade ettiği” yönünde basında haberleri hatırlatması üzerine şunları kaydetti: “Biz, bu gelişmeleri çok önemli görüyoruz. Acı gelişme, kayıplar verdik ama bu olay özellikle Diyarbakır’da ve bölgemizde terör örgütüyle ilgili çok yeni, çok farklı değerlendirmeleri de getirdi. Özellikle de emniyet güçlerimizin çok hızlı hareket etmesi, ileri sonuçlar alması çok sevindiricidir. Bu gelişmelerin, olayın bütün boyutlarının daha ortaya çıkması, çıkacak olması bölge halkını da önemli olarak etkileyecektir. Terör örgütü de burada ne kadar aciz ve zor durumda kaldığını zaten gördü.”

Bakan Atalay, emniyet güçlerinin, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının nezaretinde yürütülen başarılı çalışmaların bundan sonra, yargı süreci içinde devam edeceğini kaydetti.

İçişleri Bakanı Atalay, olayın ve sonuçlarının, faillerinin, yapılışının tam ortaya çıkmasının bölgede, Diyarbakır’da eğer varsa hala az sayıda teröre, terör örgütüne sempati duyanların düşüncelerini çok değiştirdiğini ve değiştireceğini zannettiğini söyledi.

Hiç yorum yok: