28 Mayıs 2007 Pazartesi

Yorgunluğa savaş açın

Yorgunluğa savaş açın

Kendinizi son günlerde aşırı yorgun, bitkin mi hissediyorsunuz? O zaman enerjinizi yükseltmek için bazı önerilerimiz var
Yorgunluk kelimesi günümüzde yaşam koşullarına bağlı olarak sıkça kullandığımız bir kelime. Yoğun iş temposu, stres, hava kirliliği, uyku düzensizlikleri zamanla vücudu hem ruhsal hem de fiziksel açıdan yıpratıyor ve kronik yorgunluktan şikayet eder hale geliyoruz. Yorgunluğun yarattığı uykusuzluk, depresyon, cinsel fonksiyon bozuklukları da yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor.

SEBZESİZ OLMAZ
Daha enerjik olmak için diyetinize daha çok C vitamini, magnezyum, demir ve çinko dahil edin. Çünkü bunlar bol enerji verir. Turunçgiller, biber, patates, brokoli ve kivide bol miktarda C vitamini bulunur. Tahıllar ve mercimekse bol miktarda demir içerir. Yeşil sebzelerde de magnezyum vardır. Ayrıca B vitamini içeren besinleri de sofradan eksik etmeyin. Ton balığı, somon, tavuk, fasulye, mısır, arpa ve esmer buğday gibi kepekli gıdalar B vitaminleri açısından zengindir.

UYKUNUZU İYİ ALDINIZ MI?
Enerji seviyesini yükseltmek için bir diğer önemli şey de uykudur. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın. Yatağınız rahat, yattığınız odanın ısısı ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. Işık almayan bir odada yatmaya özen gösterin. İnsan ömrünü uzatan ve dinç tutan iki önemli hormon var ve bunların ikisi de uyku sırasında salgılanıyor. Biri melatonin hormonu, diğeri ise büyüme hormonu... Bu yüzden uyku kaliteniz, yattığınız odanın uygun şartlarda olması çok önemli. Yatak odanızda televizyon gibi elektronik eşya bulundurmayın ve asla televizyon karşısında uyumayın.

KISA YÜRÜYÜŞ
Evde ya da çalıştığınız ofiste kapalı kalmayın. Mutlaka gün ışığından yararlanın. Öğlenleri evden ya da ofisten çıkıp kısa bir yürüyüş yapmayı alışkanlık geliştirmeye çalışın. Gün ışığı, enerji seviyelerini kontrol eden hormonlar üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

Hiç yorum yok: