28 Mayıs 2007 Pazartesi

Ceviz cilt temizliğine de faydalı

Ceviz cilt temizliğine de faydalı

Türkiye'de, başta baklava olmak üzere tatlılarda kullanılan veya çerez olarak tüketilen cevizin, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi özellikleriyle fonksiyonel gıda maddelerinin başında geldiği bildirildi.

Cevizin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar
yürüten Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümü Araştırma Görevlisi Aycan Yiğit, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, fonksiyonel gıdaların, temel besin gereksinimini
karşılamanın yanı sıra vücutta özel fizyolojik etki sağlayan,
hastalıklardan korunma ve tedavide etkinlik gösteren gıdalar olarak
tanımlandıklarını söyledi.

Cevizin de fonksiyonel gıdaların başında geldiğini ifade eden
Yiğit, etkili bir kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynağı
olduğu bilinen cevizin yeşil kabuğu ve yapraklarının, yüzyıllar
boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını vurguladı.
Yiğit, bilimsel çalışmalar sonucunda ceviz yaprağı ve yeşil
kabuğunun birçok yararının belirlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam
etti:

''Bilimsel çalışmalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal
kesici, cildi temizleyici, siğil giderici, hipoglisemik, antifungal,
antiviral, tümör engelliyici özelliklerinin olduğu belirlenmiştir.
Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler, kan dolaşımını düzenler, kan
pıhtılarını bozar, antialerjik özellik gösterir, karaciğer
fonksiyonlarını düzenler, protein sentezini teşvik eder, serum
kolesterolünün azalmasını sağlar, bağışıklık fonksiyonları korur ve
anormal antikor oluşumunun engeller.

Son epidemiyolojik çalışmalar, sert kabuklu meyvelerin
kalp-damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranlarını azalttığını ve
bu etkinin, yaş, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yağ oranı, lif,
meyve, sebze ve vitamin E ile ilişkili olduğunu göstermektedir.''
Yiğit, sert kabuklu meyvelerde yer alan çoklu doymamış yağ
asitlerinin kalp-damar hastalıklarında önleyici rol oynadığının
bilimsel çalışmalarla belirlendiğine işaret ederek, cevizi diğer sert
kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliklerin, ''Omega 3'' ve

''Omega 6'' gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesi
olduğunu bildirdi.

''Omega 3'' ve ''Omega 6''nın, esansiyel yağ asitleri olduğunu
anlatan Yiğit, ''Bu asitlerin, vücut tarafından sentezlenmemesi
nedeniyle gıdalarla alınması zorunludur. Sahip olduğu bu özellik,
cevizin tüketimini vazgeçilmez kılmıştır. Ceviz, diğer sert kabuklu
meyvelerle kıyaslandığında en yüksek Omega 3 yağ asidi miktarına
sahiptir'' dedi.

Yiğit, cevizin yüksek miktarda ''Tokoferol (E vitamininin bir
formu)'' içerdiğini de belirterekk ''Son yapılan çalışmalar bu
maddenin prostat kanseri riskini azalttığını da ortaya koymuştur''
dedi.

Hiç yorum yok: