28 Mayıs 2007 Pazartesi

İstanbul depresyonda

İstanbul depresyonda

İstanbul'da yapılan bir araştırma şehrin ruhsal durumunu gözler önüne serdi Çalışma sonuçlarına göre Şişli, Bakırköy ve Kadıköylüler ağır depresyonda.... İşte veriler.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün 32 ilçede 500 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre Şişli, Bakırköy ve Kadıköy'de yaşayanların ruh sağlığı diğer ilçelere göre daha bozuk. Çalışmada araştırmaya katılan 500 bin kişiden 11 bin 507'sine hasta teşhisi konulduğu belirtilirken, ruhsal bozuklukların kadınlarda erkeklerden daha çok görüldüğü açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik hastalık teşhisi konulanların yüzde 68.35'i kadın, yüzde 31.65'i erkek.

VERİLER İNCELENDİ
İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Abdülkadir Tabo'nun yönetiminde yapılan çalışma için her ilçeyi temsilen birer sağlık ocağı seçildi. Bu sağlık ocaklarındaki bir yıllık poliklinik kayıtlarındaki veriler kullanıldı. Psikiyatrik tanı konulan kişilerin aldıkları tanılar, yaş, cinsiyet, tedaviye yaklaşım açılarından değerlendirildiği çalışma sonuçlarına göre kadın ve erkeklerde en çok depresyon görülüyor. Bu rahatsızlığa 5 bin 668 kadın, 2 bin 462 erkekte rastlandığı açıklandı. İlçelere göre yapılan değerlendirmede en çok Gaziosmanpaşa'da psikolojik sorunlar nedeniyle hekimlere başvuruluyor. Ancak bunların sadece yüzde 1.8'ine ruhsal bozukluk tanısı konuluyor.

ŞİŞLİ BİRİNCİ SIRADA
En çok hastalık teşhisi konulan ilçeler sıralamasında ise birinciliği yüzde 5.1 ile Şişli alıyor. Onu yüzde 4.4 ile Bakırköy takip ederken, Kadıköy yüzde 4 ile üçüncü sırada. En az ruhsal bozukluk tanısı ise araştırmaya göre Ümraniye ve Adalar'da yaşayanlara konuluyor. Çalışma sonuçlarında depresyonun en çok Bakırköy'de en az Silivri'de yaşayanlarda görüldüğü ortaya çıkıyor. Kaygı problemleri ise en çok Şişli ilçesinde hekimlere başvuranlarda görülüyor.

ERKEKLERDE ZEKA GERİLİĞİ
Psikolojik nedenlerle vücutlarında beliren hastalıklar nedeniyle hekimlere başvuran erkek hiç yok. Yalnız kadınlar bu ruhsal bozukluktan şikayet ediyor. Uyku bozuklukları de kadınlarda daha çok görülüyor. Aynı zamanda kadınlar panik atak hastalığına erkeklerden daha çok yakalanıyor. Bunlara karşın ruhsal sorunlar nedeniyle doktora başvuranlardan kişilik bozukluğu teşhisi erkeklere daha çok konuluyor. Kişilik bozukluğu tanısı konulan dört kişiden üçü erkek. Ayrıca ruhsal hastalığı bulunan kişiler içinde de zeka geriliğine daha çok erkeklerde rastlanıyor.

Hiç yorum yok: