28 Mayıs 2007 Pazartesi

Bu senenin grip virüsü Kaliforniya'dan yola çıktı!



Gripten korunmanın tek ve en iyi yolu; her yıl düzenli olarak aşılanmak. Ancak bu aşı, sizi soğuk algınlığı ve nezleden korumaz! Grip olunca, iyileşmek için dinlenmeniz şart

İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Çalangu, bu seneki grip salgınıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

ATEŞLE BAŞLIYOR
Bu yılki virüs tipinin adı nedir?
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasında bu yılın virüsü; Amerika'nın Kaliforniya eyaletinden tüm dünyaya yayılan bir virüs tipi oldu. Bu virüs tipine yönelik aşılar da hemen tüm dünyaya dağıtıldı.

Nasıl belirtiler veriyor, bu yılki grip virüsü daha ağır mı seyrediyor?
Gribin belirtileri ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya tıkanıklığı ve kas ağrısıdır. Çocuklarda ek olarak bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunlar görülebilir, ancak bu bulgular erişkinlerde nadirdir. Bu virüs tipi, ağır şikayetlerle ortaya çıkıyor.

AYIRT ETMEK ZOR
Grip başka hangi hastalıklara dönüşebiliyor?
Grip nedeniyle oluşan komplikasyonların bazıları; bakterilerin meydana getirdiği pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücuttan sıvı kaybı), şeker hastalığı, konjestif kalp yetmezliği veya astım gibi varolan kronik hastalıkların kötüleşmesidir. Çocuklarda grip komplikasyonu olarak, sinüs problemleri ve kulak enfeksiyonları görülebilir. Gribin ciddi komplikasyonları açısından en yüksek risk altındaki grup, yaşlılar ve kronik hastalığı olan her yaştaki insanlardır.

Birinin grip olduğundan nasıl emin olunabilir?
Gribi sadece hastalığın belirtilerine bakarak, diğer viral veya bakteriyel solunum yolu enfeksiyonu etkenlerinden ayırt etmek çok zordur. Semptomlar başladıktan 2-3 gün sonra yapılan testle hastalığın 'influenza' olup olmadığı anlaşılabilir. Ek olarak kişinin grip komplikasyonlarından herhangi birinin gelişip gelişmediğini anlamak için doktor muayenesi gerekebilir.

HER YIL DÜZENLİ AŞI ŞART!
Grip virüsü ile karşılaştıktan ne kadar sonra hastalanılır?
Grip virüsü ile karşılaştıktan sonra hastalığın belirtilerinin başlamasına kadar geçen süre ortalama iki gündür.

Grip virüsünü almış bir kişi ne kadar süreyle virüsü bulaştırır?
Enfekte kişinin virüsü bulaştırma süresi onun yaşıyla ilgilidir. Yetişkinler, hastalık belirtileri başlamadan bir gün önceden başlayarak belirtiler başladıktan sonra 3-7 gün süreyle hastalığı bulaştırır.

Kendimizi gripten korumak için neler yapabiliriz?
Özellikle gribin ciddi komplikasyonları açısından yüksek risk grubunda bulunan kişiler için gripten korunmanın tek ve en iyi yolu her yıl düzenli olarak aşılanmaktır.

Grip aşısı ne kadar koruyucu; aşı olmasına rağmen insanlar yine de grip olabilir mi?
Grip aşısı, yüzde 80-90 oranında koruyucudur. Aşı olmaya rağmen grip olma ihtimali çok azdır. Fakat grip aşısı sadece gribe karşı koruyucudur. Soğuk algınlığı ve nezle gibi şikayetlerden korumaz. Bu şikayetler griple karıştırıldığı için, hastalar yanılgıya düşüyor. İyileşmek için dinlenmek şart. Griplilerin iyileşebilmesi için birkaç gün dinlenmesi gerekiyor. Öncelikle yatak istirahati veriyoruz. Hastalar, 1-3 gün süreyle dinlenmeli. Bol sıvı almalılar. Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar veriyoruz. İlaçlar ilk 48 saat içinde alındığında gribin süresini ve komplikasyonlarını azaltıyor.

C VİTAMİNİ KORUMUYOR
Grip salgınından bol C vitamini alarak korunulabilir mi?
Bu pek mümkün olmaz, vitaminlerden son yıllarda çok şey bekleniyor. Ayrıca hastalık döneminde çok fazla meyve suyuna yönelerek C vitamini almaya kalkışmak ishale yol açabileceğinden bir başka sorun da doğurabilir.

Hiç yorum yok: