28 Mayıs 2007 Pazartesi

Ağız Kokusundan Kurtulma Yolları

"Ağız kokusu" veya "nefes kokması" olarak halk arasında bilinen bu olay, tıp literatüründe "Halitosis" olarak tanımlanmaktadır.

Bu, toplumlarda sanıldığından daha yaygın ve kişinin sosyal yaşamını, iş, arkadaş ve hatta aile yaşamı ile cinsel ilişkilerini dahi etkileyebilecek düzeyde bir konudur.

Olayın önemini anlatmak açısından, geçtiğimiz yıllarda ABD'de yapılan bir araştırmada ortaya çıkan rakam, yalnız 1 yıl içinde Amerikalılar'ın, temiz kokulu bir nefes için ağız bakımı ürünlerine 5 milyar dolar harcadıklarını ortaya koymaktadır.

Tabii bunun hepsi halitosis (nefes kokması) nedeni olarak yorumlanamaz. Bu basitçe diş taşlarından kaynaklanabildiği gibi, ağızdaki eski dolgu ve kron-köprülerin bozulmuş diş eti ilişkilerinden olabilir ki, ağızda tatsız ve acı bir kokuyu da beraberinde getirir.

Tabii, beslenme alışkanlıkları ile ilgisini de göz ardı etmemek yerinde olacaktır. Ayrıca bu konu; mide ve diğer sistemik rahatsızlıkların da bir göstergesi olabilir. Bu sebeple, mutlaka uzman bir hekim teşhis ve tedavisi gerektirecek ciddiyette bir konudur.

Pek çok ülkede, "ağız kokusu" boşanmalara dahi neden olabilecek bir sosyal olay olarak değerlendirilmektedir."

Hiç yorum yok: