27 Mayıs 2007 Pazar

Yüksek tansiyon tehdidi altında mısınız?

Yüksek tansiyon tehdidi altında mısınız?

Her 10 kişiden 3'ünü etkileyen yüksek tansiyon sessiz bir tehlike... Ancak kişide yüksek tansiyon var diyebilmek için ölçümlerin de doğru yapılması gerekiyor

Hİpertansİyon yani tansiyon yükselmesi ülkemizde yaklaşık olarak yüzde 30 oranında görülüyor, başka bir deyişle her 10 kişiden 3'ünü etkiliyor. Takip altına alınmadığında son derece tehlikeli sonuçlara yol açabilen hipertansiyon ile ilgili bilgileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Metin Caner'den alıyoruz. Hipertansiyon damar içindeki basıncın artmasıdır. Damarı bir su borusuna benzetecek olursak su borusundaki suyun yani kanın fazlalığı veya su borusunun elastik özelliğini kaybetmesi (damar sertliği ) basıncın artmasına yani tansiyonun yükselmesine neden olur.

DOĞRU ÖLÇÜYOR MUYUZ?

Bir kişide hipertansiyon var diyebilmek için, tansiyonun 140 / 90'dan yüksek olması gerekir. Burada en önemli konu tansiyonun ölçüm şeklidir. Tansiyon kişinin en az 5 dakika bedensel ve ruhsal dinlenme süresi geçtikten sonra, kişi sırtını koltuğa yaslamış şekilde ve tekniğe uygun olarak ölçülmelidir. 3 dakikalık aralıklarla ölçüm 3 kez tekrarlanmalı ve bu ölçümlerin ortalaması alınmalıdır. Bazı kişiler doktora veya hastaneye gelince heyecanlanırlar. Bu sırada üstün körü ve aceleyle ölçülen tansiyon yüksek çıkabilir. Bu duruma beyaz önlük hipertansiyonu denilmektedir.

NE SIKLIKTA ÖLÇMELİYİZ?

Evde kullanılan tansiyon aletleri teknik bir hata veya ölçüm yapılırken bir hata yoksa ana hatlarıyla kişinin tansiyonunu gösterir. Ancak bu araçların sağlıklı tansiyon aletleriyle kıyaslanarak kontrol edilmelerinde yarar vardır. Tansiyon ölçülürken manometrenin kalp hizasında olması gibi teknik özellikler çok önemlidir. Tansiyon hastası olmayan bir kişinin yaşı 35'in üstünde ise her 2 ayda bir ölçüm yaptırması yaş ilerledikçe bu ölçümlerin sıklığını artırması gerekir.

Yaş ilerledikçe risk artar

Doç. Dr. Metin Caner ''Yaş ilerledikçe tansiyonda yavaş yavaş yükselme başlar. Bu yükseliş bireyden bireye çok farklılık gösterir. Kimi kişilerde 30'lu kimilerinde 40'lı kimilerinde 50'li kimilerinde de 60'lı yıllarda tansiyon yüksekliği ortaya çıkar. Genetik olarak yani ailesinde tansiyon yüksekliği olan kişlerde hipertansiyon görülme olasılığı daha yüksektir. Ancak bunun kadar önemli olan başka etkenler vardır. Bunların başında aşırı kilo, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, aşırı tuz kullanımı, aşırı alkol kullanımı, stresli ve gergin bir yaşam tarzı vardır'' diyor.

Hiç yorum yok: