27 Mayıs 2007 Pazar

Kan bankaları ne kadar güvenilir?

Kan bankaları ne kadar güvenilir?

Kan nakli, ameliyatta, kazada hayat kurtarıyor. Ancak, nakledilen kan güvenli değilse AIDS ve Hepatit B gibi birçok hastalığa yakalanma riski de artıyor.

Uzmanlar, Türkiye’de kanda çıkabilecek sorunların Avrupa’ya oranla 10 kat fazla olduğuna dikkat çekiyor. Bilim adamlarına göre bu nedenle Türkiye’de kan bankacılığı alanında yaşanan sorunların acil olarak çözülmesi gerekiyor.

Kan nakli, doğumda, kazada ve hastalıkta gerekli olup da elde edilemediği taktirde başka alternatifi olmayan bir tedavi seçeneği.
Ancak, bilim adamlarına göre Türkiye’de kan bankalarından elde edilen kan istenilen güvenilirlik düzeyinde değil. Hemaferezis Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof Dr. Önder Arslan, “Kanı alan, kullanan kişiler şunu bilsinler ki, kanda çıkabilecek sorunlar Batılı toplumlardan 10 kat daha fazla. Türkiye’deki kan bankalarının yüzde 99’unun Avrupa Birliği’ne standartların uymadığını rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuşuyor.

Güvenli olmayan kanlardan AIDS ve Hepatit B’nin yanısıra bakteriyel enfeksiyonlar da bulaşabiliyor. Dr. Önder Arslan, bu konuda şunları söylüyor:
”Viral enfeksiyonlar en çok korktuklarımız. Ancak toplumun bilmediği viral enfeksiyonlardan daha çok bakteriyel kontaminasyonlara neden olabiliyor kan. Bakteriyel bulaş nedeniyle hastaları kaybedebiliyoruz.”

Sayılari 350’ye yaklaşan kan bankalarının önünde iki sorun var. Birincisi çağdaş yasal düzenlemeler hala yapılmış değil. İkincisi de yetişmiş personel açığı kapatılamıyor. Prof. Dr. Önder Arslan, kan bankacılığının güvenilir hale getirilmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
“1983 yılında çıkarılmış bir kanunla bu işi şu anda devam ettirmeye çalışıyoruz. AB’ye uyum için yasaların bu anlamda düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca kan transfüzyon tıbbının bir dilim dalı, bir anabilim dalı haline gelmesi gerekiyor. Eleman acığımızı bu şekilde kapatabilir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuya kaynak aktarması ve yasal düzenlemeleri en kısa sürede yapması son derece önem taşıyor.

Hiç yorum yok: