27 Mayıs 2007 Pazar

Öğün sayısı düştü diye fazla ve ağır yemeyin!!!

Uzun süre aç kalan kişi, iftar ve sahur yemeklerinde dikkatli beslenmelidir. Kişi, iftar yemeğinde çok fazla yiyebilir ancak yediği yemeği sindiremeyince de bazı rahatsızlıklar oluşabilir

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Prof. Dr. Sevinç Yücecan, Ramazan boyunca sahur ve iftardaki beslenmelerde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, nasıl gıdalar alıp, neleri yemememiz gerektiğini anlattı.

* Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için ne yapılmalı?

Ramazanda öğün sayısı, sahur ve iftar olmak üzere ikiye indiği için günlük gereksinimin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü de iftarda almak gerekir. Çok uzun süre aç kalan kişi, iftar yemeğinde çok fazla yiyebilir ve bu fazla yemeği de sindiremeyince bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle sahurda emilimleri diğer besinlere oranla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir.

Sebzeli börekler ve meyve de yenebilir. Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gün boyunca susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yenmemesi daha doğru.

İftarda ise ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

KİLO KORUNABİLİR

* Oruç tutmanın kilo dengesi üzerinde etkisi nedir? Ramazan ayında kilo alındığına ya da verildiğine dair inanışlar var. Bunlar ne kadar doğru?

Bazı kişiler, ramazanda zayıflayacaklarını düşünürken tam tersi kilo alırlar. Bunun nedeni fiziksel aktivitedeki azalmadır.

Vücut az enerji harcamaya alışır ve bireyin ihtiyacından fazla yediklerini depolar. Yemeklerin miktarını azaltarak, Ramazan süresince de beden ağırlığını korumak mümkündür.

* Özellikle şeker, kalp ve yüksek tansiyon gibi hastalık grubunda bulunanlara Ramazan ayı için ne önerirsiniz?

Özellikle ülser-gastrit, yüksek tansiyon, şeker ve kalp-damar hastalıkları gibi uzun süre açlıktan olumsuz yönde etkilenecek hastaların oruç tutması sakıncalı olabilir. Bu hastalıklarda, diyet ve ilaç tedavisi çok önemlidir. Tedavideki aksama, sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir. Ayrıca bu durum; gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, ağır işte çalışanlar, sınav dönemindeki öğrenciler için de geçerli.

* Ramazanda sıvı tüketimi nasıl artırılabilir?

Hücrelerin yaşamsal faaliyetlerinin yerine getirilmesi vücudun su dengesinin korunmasıyla mümkündür. Günlük su ihtiyacı, vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir. Oruç tutanların su kaybı komposto, hoşaf gibi yiyecekler ve meyve suları ile karşılanabilir.

* Bu yıl Ramazan kış ayına denk geliyor. Meyve ya da meyve suyu tercihlerimiz hangileri olmalı?

Optimal beslenme ve sağlığın temeli besin çeşitliliğidir. Sağlıklı beslenmek için çeşitli renk ve türlerde meyve tüketmek gerekiyor. Çünkü meyveler, değişik oranlarda ve çeşitli türde besin öğelerinin kaynağıdır. Bu nedenle tüketimlerinde çeşitlilik sağlamak gerekir. Tüketirken çok iyi yıkamalı ve yenilebilen kabukları soymamak gerekir.

Eğer soymanız gerekiyorsa, mümkün olduğunca ince soymak gerekir. Birçok vitamin, mineral ve antioksidan etkinlik gösteren fitokimyasal bileşenler, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır.

Bunlara DİKKAT!

* İftar ve sahur sırasında aşırı yemekten kaçınılmalı, azar azar ve sık sık yemeli.

* İftar ve sahur saatleri arasında bol sıvı alınmalı.

* İftar ve sahur saatleri arasında besin ögeleri olabildiğince dengeli alınmalıdır.

Gün boyu aç kalınacağı için vücudun gereksinimi olan öğeleri ve enerjinin bir kısmının eksilmesini, kan şekerinin düşmesini önlemek ve bunun sonunda iftarda aşırı yiyecek tüketimini engellemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Hiç yorum yok: