27 Mayıs 2007 Pazar

'Aşı'sızlık yüzünden ölüyorlar

‘Aşı’sızlık yüzünden ölüyorlar

BM Çocuk Fonu (UNICEF), dünyada her yıl 27 milyon çocuk ve 40 milyon hamile kadının hastalıklara karşı aşılanamadığını açıkladı.


NEW YORK - UNICEF’in açıkladığı “Çocuklar İçin İlerleme” başlıklı raporda, her yıl beş yaşın altında 1,4 milyon çocuğun önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Aşı kampanyaları açısından ülkelerin tek tek durumlarının ele alındığı raporda, 41 ülkenin durumunun 10 yıl öncesinden geri olduğu belirtildi.

UNICEF Başkanı Ann M. Veneman, raporun sunumu dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Aşılama, bildiğimiz en güvenli ve maliyeti en düşük müdahale şekillerinden biri. Bu konuda pek çok ülkede elde ettiğimiz kazanımları korumalı ve diğer ülkelerde de bu yöndeki gayretlerimizi artırmalıyız” dedi.

Raporda, aşılama sayesinde her yıl beş yaşın altında 2 milyon civarında çocuğun önlenebilir hastalıklar yüzünden ölmesinin önüne geçildiği kaydedildi. 103 ülkenin çocukların yüzde 90’ını aşıyla önlenebilir hastalıklardan korumayı başardığı, 16 ülkenin de bu konudaönemli ilerleme kaydettiği ifade edilen raporda, başta Batı ve Orta Afrika ülkeleri olmak üzere 74 ülkenin bu konuda geri kaldığı ya da çok yavaş ilerlediği belirtildi. Çocuklar arasında en fazla ölüme sebep olan hastalıkların kızamık, B tipi kanamalı grip ve boğmaca olduğuna dikkat çekilen raporda, bu hastalıkların çok ucuz olan aşılarla önlenebileceğine işaret edildi.

Raporda, yakın gelecekte, bugün bazı hastalıkların sebep olduğu 1,1 milyon ölümün de yeni aşılarla önlenebileceği, aşı kampanyalarının çocukların yüzde 90’ından fazlasını kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde beş yaşın altında çocuk ölümlerinin hemen hemen dörtte bir oranında azaltılabileceği kaydedildi.

UNICEF’in raporuna göre, gelişmiş ülkelerdeki çocukların yüzde 90’ı önlenebilir hastalıklara karşı korunurken, Latin Amerika, Karayipler, Orta ve Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde de ilerleme sağlandı. Ancak, Batı ve Orta Afrika ülkelerinde çocukların sadece yüzde 52’si rutin bir şekilde aşılanabiliyor. Eritre, Nijer ve Uganda gibi ülkeler de bu alanda ciddi ilerleme sağladı.

Hiç yorum yok: