27 Mayıs 2007 Pazar

Orucun Üzerine Araştırmalar ve Sonuçları

Oruç tutmanın ömrü uzattığı, stresten ve şeker hastalığı gibi hastalıklardan koruduğu bildirildi. ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' dergisindeki habere göre, yapılan deneylerde, iki günde bir yemek verilen deneklerin, düzenli, ancak az yemek verilen deneklere göre daha az stresli, kanlarındaki şeker ve insülin değerlerinin daha sağlıklı bir seviyede olduğu belirlendi.

ABD'nin Maryland eyaletindeki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde (NIH) görevli bilim adamı Mark Mattson ve ekibi, arada bir oruç tutmanın ve sürekli olarak az yemek yemenin etkilerini karşılaştırmak için deneyler yaptı.

Mattson, daha önce yapılan araştırmalarda, verilen kalori miktarı 3'te 1 oranında düşürülen deneklerin daha sağlıklı olduğu tespit edildiğini hatırlatarak, yeni yapılan deneyle, iki günde bir oruç tutmanın çok daha etkili olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Aynı ekip, daha önce yaptığı deneylerde, öğün atlayan deneklerin felç ve Parkinson ile Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara daha az yakalandığını tespit etmişti. Mattson, öğün atlandığında yahut oruç tutulduğunda, beyinde sinir hücrelerinin büyümesini ve ölmemesini sağlayan BDNF maddesinin (Brain-Derived Neurotrophic Factor - Beyin Kökenli Sinirsel Büyüme Faktörü) üretildiğini söyledi.

Hiç yorum yok: