22 Mayıs 2007 Salı

Karpuzun kabuğu da çekirdiği de faydalı

Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Besin değeri kabuğunda saklı olan karpuzun, olabildiğince kırmızı etli kısmının altındaki beyazımsı bölümünün tüketilmeli'' dedi.

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Besin değeri kabuğunda saklı olan karpuzun, olabildiğince kırmızı etli kısmının altındaki beyazımsı bölümünün tüketilmeli'' dedi.

Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık yönünden
birçok faydası bulunan karpuzun sıcak günlerde tüketimine daha da
fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Yaz sıcaklarında en lezzetli serinleme yollarından biri olan
karpuzun yüzde 95'inin su olduğunu ve vücudu temizleyici özelliği
bulunduğunu bildiren Elmacıoğlu, ''Karpuzun besin değeri diğer birçok
besinde olduğu gibi kabuğunda saklı. Bu nedenle, olabildiğince kırmızı
etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketilmeli'' diye konuştu.
Karpuzun böbrekleri çalıştırdığını da ifade eden Elmacıoğlu,
şunları kaydetti:

''Karpuz, idrar söktürüyor, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını
temizliyor. Kum ve taştan yakınanların da tercih etmeleri gereken bir
meyve. Antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili
olan beta karoten ve bol miktarda vitamin de içerir. İçerdiği yüksek
potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine
yardımcı olur.'' .
Karpuz çekirdeğinin sağlık yönünden faydası bulunduğunu da
belirten Elmacıoğlu, ''Karpuz çekirdekleri içindeki cucurbocitrin adlı
maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının
düzenlenmesine yardımcı olur'' dedi.
Kısa sürede kilo vermenin bir yolunun da karpuz rejimi yapmaktan
geçtiğini belirten Elmacıoğlu, ''Karpuz, bol miktarda su içermesi,
şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri
nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor. Yağ, kolesterol içermediğinden
ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel
bir yeri bulunmaktadır'' diye konuştu.

Mavi forum

Hiç yorum yok: