22 Mayıs 2007 Salı

Diş hastalıklarının tüm vücuda etkisi

Diş ve diş etinde oluşan rahatsızlıklar; baş ağrısına, halsizliğe, ateş yükselmesine, huzursuzluğa neden olabiliyor. Ağız sağlığının bozulması, kalp ve böbreklere kadar tüm vücudu etkiliyor.

Dişlerin sanıldığı gibi sadece ağız boşluğu içinde çiğneme ve estetiğin devamı için değil, genel sağlığımız için de gerekli olduğunu söyleyen Unident Diş Klinikleri Şefi ve Yöneticisi Doç. Dr. Ahmet Kurtaran, ağız sağlığının bozulmasının genel sağlığımızı nasıl etkilediğini anlattı: "Diş ve ağız sağlığının bozulmasının, genel sağlığımızın bozulması ile çok yakın bir ilişkisi vardır. Ağzında, bir diş kökünde kisti olan kişide, lökosit sayısı normalin üzerinde çıkabilir, kan tablosu bozulabilir ve bu ufak gibi görünen sorun bir fokal enfeksiyon kaynağı olarak tüm vücutta çeşitli sıkıntılara neden olabilir.

'ALINAN İLAÇLARA DİKKAT'

Unutulmamalıdır ki; baş ağrıları, devamlı halsizlik, ateş ve huzursuzluklara sebep fokal enfeksiyonlardır. Ayrıca kalp kası ve böbreklerimiz, fokal enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdır. Hele, daha önce kalp veya böbrek rahatsızlığı geçirmiş hastalar diş hekimine müracaat ediyorlarsa, hastalıklarının seyri, yapılan tedavi, alınmakta olan ilaçlar hakkında diş hekimini mutlaka bilgilendirmesi zorunluluğu vardır.

'ERKEN TANI EN UCUZU'

Bu konuda diş hekimlerinin de hastanın yaptığı beyanlardan tatmin olmaması halinde, hastayı kontrol altında tutan doktoru ile temas kurması da uygun olacaktır. Bahsi geçen bütün bu sorunlar; 6 ayda bir diş hekimine müracaat ederek yaptırılacak tetkikler veya panoromik radyografi çekimleri ile kontrol edilebilir, teşhis konulabilir. Genel tıpta ve diş hekimliğinde en ucuz tedavi, her zaman erken teşhis ve koruyucu hekimliktir."

ÖNCELİKLE çay, kahve, sigara kullanımı dişlerde istenmeyen renk değişikliklerine neden olabilmektedir. Bu sebeple dişlerin en az 6 ayda bir, diş hekimi tarafından temizlenmesi ve yukarıda belirtilen maddelerin kullanımının azaltılması, ayrıca günlük düzenli fırçalamalarla ağız hijyeninize dikkat etmenizle, bu renklenmeler azalacaktır.

AKLAŞTIRMA YÖNTEMİ
Eğer bu yöntemler dişlerinizin beyazlamasında yetersiz kalıyorsa, bu kez problem dişinizin doğal yapısından kaynaklanıyor demektir. Bu durumda kimyasal maddeler yardımıyla aklaştırmalar yapılmaktadır. Bu konuda uygulanan 2 çeşit aklaştırma yöntemi mevcuttur:
* Diş hekiminin ofisinde yapılan ve "klinik aklaştırma" dediğimiz yöntemde beyazlatıcı madde, istenilen beyazlığa ulaşana dek aşama aşama ve özel bir ışınla dişlere tatbik edilir.
* "Evde aklaştırma" adı verilen diğer yöntemde ise, hasta beyazlatıcı maddeyi kendisi evde tatbik eder. Kişi her akşam diş hekiminin kendisine hazırladığı plağın içine beyazlatıcı maddeyi koyar ve ağzına yerleştirir. Gece boyunca plak ağızda kalır. Bu işlem 4-5 gün tekrarlanır ve sonuçta istenilen beyazlığa ulaşılır.

DİŞLERE ZARAR VERMİYOR

Uzun yıllar yapılan araştırmalar, bu kullanılan kimyasal maddelerin dişlerin yapısına zarar vermediğini ortaya çıkarmıştır. Bazen dişte hassasiyet görülebilmekte ve bu da önleyici bazı ajanların kullanılmasıyla giderilebilmektedir. Bu uygulamalar öncesinde ağzın; çürük, dişeti sorunlarından arındırılması ve dişlerin hekim tarafından temizlenmiş olması şarttır.

Mavi forum

Hiç yorum yok: