22 Mayıs 2007 Salı

Bu cihaz çok kalp kazanacak

Bu cihaz çok kalp kazanacak

Kalp krizi insanı hiç ummadığı bir anda yakalıyor. Kriz ihtimalini aklından bile geçirmeyen insanlar, en beklemediği zamanda kalp krizi geçirebiliyor. Bu yüzden damarlardaki tıkanıklığın önceden tespit edilmesi büyük önem taşıyor. Bilim adamları, tıkanık damarlarla ilgili daha kesin bilgiler verecek olan yeni bir bilgisayarlı tomografi cihazı (CT tarayıcı) geliştirdi. Time dergisi, 'Yeni kalp tarama teknolojisi hayatınızı nasıl uzatır' başlığı ile yayınladığı makalade bu cihazın tanıtımını yaptı. Kalp hareket ettiği için daha önce kullanılan CT tarayıcılarının çektiği görüntüler çoğunlukla bulanık çıkıyordu. Ancak yeni cihaz, kalbin hareketini dondurabiliyor. Böylece doktorlar, kalbin dibinde yer alan kalp krizinin en büyük sorumlusu olan ince damarları inceleyebiliyor.

Bilgisayarlı tomografi cihazları,

X ışınları ile bir organı farklı dilimlerinin görüntülerini çekiyor. Daha sonra bu dilimler birleştirilerek organın üç boyutlu görüntüsü oluşturuluyor. CT tarayıcılar uzun zamandan beri beynin görüntülenmesinde kullanılıyordu. Ancak aynı başarılı sonuç kalp için elde edilemiyordu. Çünkü kalp, beyinden farklı olarak hareketli. Bu yüzden de art arda çekilen görüntüler üst üste bindirildiğinde, son görüntü bulanık oluyordu.

Eski tarayıcılar kalbin görüntüsünü, 16 ayrı dilim üzerinden oluşturmaya çalışıyordu. Yeni geliştirilen cihaz, 16 yerine 64 dilimin görüntüsünü çekiyor. Dilim sayısının artması pozlama süresinin düşmesine neden oldu. Böylece kalbin hareketi dondurulabildi. ABD ve Avrupa'daki kullanılmaya başlayan cihaz en çok acil serviste işe yarayacak. ABD'de yılda ortalama 5,5 milyon kişi gece göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuruyor. Acil servis doktorları, bu kişilerin büyük bir kısmının kalp krizi geçirmediğini söylüyorlar. Ancak hastaların hayatını riske etmemek için evlerine göndermiyorlar. Doktorlar, yeni cihazdan daha kesin sonuç elde ettikleri için, hastaları ile ilgili daha rahat karar verebilecek. Bu cihazı deneme amaçlı kullanan Cleveland Kliniği'nden Dr. Mario Garcia, 'Hastalarıma 'Kalp krizi geçirdiğinizi sanmıyorum' ile 'kalp krizi geçirmediğinizi biliyorum' demem arasında büyük bir fark bulunuyor' dedi.

Bazıları MR'da kararlı

Bilgisayarlı tomografide (CT) elde edilen gelişmeye karşılık kimi uzmanlar, görüntüleme tekniklerinin geleceğinin Manyetik Rezonans'ta (MR) olacağını savunuyor. MR kampındaki uzmanlara göre, CT teknolojisinde son noktaya gelindi ancak esas gelişmeyi MR verecek. Duke MR Merkezi'nden Dr. Raymond Kim, 'CT'nin incelediği damarlar, kalbin çok küçük bir bölgesi. Halbuki MR teknolojisi ile kalbinizin odacıklarını ve kapakçıklarını da görüntülemek mümkün' dedi. Manyetik Rezonans görüntüleme cihazları, suyun içindeki hidrojeni yüksek elektromanyetik alanla tespit ederler. Vücuttaki yumuşak dokuların büyük bir kısmı sudan oluştuğu için, organın kendisi görüntülenir. CT yönteminin aksine hasta radyasyona maruz kalmaz. Bu ise özellikle çocuk hastaların muayenesinde büyük avantaj taşır.

Mavi forum

Hiç yorum yok: