22 Mayıs 2007 Salı

Burun kanaması tehlike yaratır mı?

Burun kanaması tehlike yaratır mı?

Burun kanamaları hayati tehlike yaratmasa da eğer uzun sürer ve sık tekrarlarsa bir uzmana başvurmak şart...

Burun kanaması hemen hemen hepimizin zaman zaman karşılaştığı bir sağlık problemi. Peki burun kanaması ne zaman tehlikeli? Böyle bir durumda ne yapmak gerekir? Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Muhammet Tekin, burun kanamaları hakkında bilgi veriyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, burunda delik, parazitler, travma, pıhtılaşma bozuklukları burun kanamalarına neden olabiliyor.

NE YAPILMALI?

İlk olarak burun kanatları sıkılarak oturtulur. Çene altına bir küvet konulur. Hastaya güven verilerek sakinleştirilmeye çalışılır, bir yandan da vital dediğimiz hayati bulguları alınır (nabız ve tansiyon gibi). İlk iki-üç dakika kadar burun kanatları sıkılarak oturtulan hastaya daha sonra burun lavajı yapılır.

BAŞI ARKAYA ATMAYIN

Halk arasında başın arkaya atılması yanlış bir durumdur. Kanın yutulmasına neden olarak öğürme refleksini uyarır. Başın arkaya atılmasına bağlı olarak kanama artabilir. Bu nedenle dik oturur pozisyonda ve baş hafif öne eğik olmalıdır. Özellikle yaşlı hastalarda hipertansiyona bağlı olarak kemik iliği hastalıkları ve karaciğer hastalıklarında burun kanamaları daha sık görülüyor. Akla takılan sorulardan biri de burun kanamaları tehlikeli midir? Bu konuda kanama miktarı, sıklığı ve kişide bulunan önceki hastalıklar son derece önemli. Bunun gözden geçirilmesi ve bir uzmana danışılması şart.

ÖN VE ARKA BURUN KANAMASI

Burun kanamalarını ön ve arka burun kanaması olarak ele almak mümkün. Ön burun kanaması özellikle burnun ön üçte birlik bölümünde yer alan bir arter ağının olduğu bölgedir. Burun kanamalarının yüzde 80'i ön burun kanamasıdır. Arka burun kanamaları genellikle genize doğrudur. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (hipertansiyon) olan kişiler ya da travuma geçirmiş kişilerdir. Doç. Dr. Muhammet Tekin ''Bu konuda eklemek istediğim önemli bir durum; burun kanamalarında ön ve arka burun tamponlarıdır. Burun kanamalarını durdurmak için kullanılır. Ön tamponlar genellikle 48 saat kalıp çıkartılır, arka tamponlar ise 72 saat daha uzun süre kalabilir''diyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: