Tubitak’ın düzenlediği 2009 FORMULA-G Güneş enerjili yarış arabası YAŞARGÜNEŞ-1 devlet-üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olarak Yaşar Üniversitesi, Bitugem Ortak Projesi altında AL-FA Profil tesislerinde gerçekleştirildi.
Dünya’nın en iyisi olmaya odaklanan YAŞARGÜNEŞ-1 ekibi, Uluslararası platformlar’da Yaşar Üniversitesi ve Bitugem’i ortak proje ekibi olarak zirveye taşımayı hedefliyor.
Geleceğin enerji kaynağı Güneş enerjisi ile çalışan ilk arabayı Şubat ayında engelli aracı olarak Yaşar Üniversitesi sponsorluğunda yapan Bitugem; şimdi Yaşar Üniversitesi ile ortak proje çerçevesince AL-FA Profil ile birlikte geliştirilen dizayn harikası süper YAŞARGÜNEŞ-1 arabasını önce pistlere sonra yollara çıkarıyor.
Geleceğe dönük örnek projelerin yaratılmasında önemli bir rol oynayan FORMULA-G yarışları elektrikli motorlu araçların geliştirilmesinde, mühendislik ve endüstriyel tasarım öğrencilerinin tecrübelerinin oluşmasında büyük katkı sağlıyor. Yaşar Üniversitesinin çeşitli bölümlerinden öğrencilerin yer aldığı geniş katılımlı ekip, projenin 6 ay gibi kısa bir zamanda gerçekleşmesinde çaba harcadılar.
2009 FORMULA-G yarışlarına katılma projesini Şubat ayındaki Güneş Enerjili Engelli Arabasının basın toplantısında kamuoyuna duyuran Bitugem Müdürü Gökmen Aykan; Yaşar Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı sayın Prof.Dr.Mehmet Cudi Okur başkanlığında Bölüm Başkanı sayın Prof.Dr.Sedat Şarman ile kurumsal çalışmanın güzel örneğini 1 hafta gibi kısa bir sürede oluşturarak, Yaşar Üniversitesi’nin geleceğe dönük çalışmaları destekleyen Rektörü Prof.Dr. Sayın Murat Barkan’ın onayı ile YAŞARGÜNEŞ-1 Ekibi adı altında çalışmalarına Alaettin Orhan’ın sahibi olduğu Ana Sponsor AL-FA Profil / Pınarbaşı tesislerinde başladı ve bugünün dizayn harikası araba ortaya çıktı.
Diğer proje ekiplerinin 22 veya 12 aylık çalışmaları ile sonuçlandırılan Güneş Enerjili Arabalar 6 ay gibi kısa bir sürede yoğun çalışmalar sonucu bitirildi. 3 aşamada gerçekleşen ve birçok mekanik elektronik testlerin yapıldığı çalışmalarda en çok hassasiyet yeni teknolojilerin bir araya getirildiği Elektrikli Motor, Pil ve Güneş Panellerinde yaşandı.
Tubitak kurallarına uygun standartlarda uzun bir süre ulusal ve uluslararası pazarlarda aranan ürünler sonunda istenilen performansta araba bünyesinde çalışır hale getirildi.
Geleceğin elektrikli motor araçlarının ilk örnekleri olan arabamızda geleceğe dönük önemli test sonuçları elde edildi. Aerodinamik yapının oluşmasında kullanılan ekipmanlardan, çalışmasını sağlayacak aksamlara kadar uyumluluk testleri yapılarak 3 aşamada araba son halini aldı.
AL-FA Profil Pınarbaşı tesislerinde yapımı gerçekleştirilen araba; aynı zamanda motor sporlarında birçok birinciliklere imza atan Endüstriyel Tasarım Müdürü olan Erkan Orhan’ın Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü bitirme projesi olarak da gerçekleşti.
Tubitak 2009 FORMULA-G yarışları çerçevesince Yaşar Üniversitesi ile ortak proje geliştiren Bitugem YAŞARGÜNEŞ-1 ekibi; ARGE çalışmalarına ayrılan kaynakların sınırlı olduğu ve ekonomik krizin en üst seviyede dünyayı etkilediği zaman diliminde 6 ay gibi kısa bir sürede bu güzel teknolojik arabayı AL-FA PROFİL, GÜNEŞ-PİLİ, YİĞİT AKÜ, PINAR ve DYO sponsorluklarında bitirdiler.
Yaşar Üniversitesi; akademik kadrosu, öğrencileri ile birlikte vakıf üniversitesi olarak geleceğe dönük proje çalışmalarını ulusal ve uluslar arası platformlarda sürdürmeye devam edecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder