2 Ağustos 2009 Pazar

'Regülasyon hedeflerine göre yapılanmak lazım'

reglasyon-hedeflerine-gre-yaplanmak-lazm.jpg

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bundan sonra yeni dünyada regülasyonun hedeflerine iyi bakıp ona göre yapılanmak gerektiğini belirterek ''Şu anda hitap ettiğimiz piyasa için düzenlemeyi biraz basitleştirmeli ve hafifletmeliyiz ama düzenlemediğimiz, denetlemediğimiz pazarlarda da yeni düzenleme yapmalıyız''dedi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun Conrad Otel'de düzenlediği ''Finansal Regülasyonun Geleceği'' konulu toplantıda konuşma yapan Akgiray, yaşanan krizlerden sonra düzenleyici ve denetleyici kurumların krizden bir takım dersler çıkardığını belirtti.

Akgiray, krizin nedenleri arasında regülasyon eksikliğinin yatmadığını dile getirerek, kötü tasarlanmış, günün gerçeklerine uymayan ve kötü şekilde uygulanan regülasyonlar olduğunu söyledi.

Her krizden, her sıkıntılı dönemden sonra ( ahir, ileri, bilahare ) regülasyon ve düzenleyici kurumlar ihtiyacı ortaya çıktığını ifade eden Akgiray şunları söyledi:

''Artık krizden ders çıkaracak halimiz kalmadı. Artık olan kazalar çok can yakıyor. 2007-2008 krizinin etkilerini reel ( gerçek ) sektör halen yaşıyor. Sosyal maliyeti yüksek krizler yaşıyoruz. Bundan sonra yeni dünyada regülasyonun hedeflerine iyi bakıp ona göre yapılanmak lazım. Son yıllardaki teknolojik bağımlılık gösterdi ki ciddi bir ( bir kez, aynı, yek ) finans sisteminin sıkıntıya düşmesi tüm sistemi etkiliyor. Finansal sistemin istikrarını sağlamak düzenlemenin en önemli görevi.

Kısa vadeli kişisel veya kurumun menfaati için sistemin tümünü ilgilendiren risklere yol açıyor olmak iyi bir ( vahit, bir kez, birleşik ) şey değil. Uzun vadeli tasarruflarını, uzun vadeli hedeflerini finansal piyasalarda yatırıma bağlayan insanlar için risk ölçebilmek önemli. Bugün ortalama bir yatırımcı riski ölçmekten acizdir. Bizim düzenlemedeki bir işimiz de ( dahi, bile ) küçük yatırımcıları bireysel hisse senetlerine, bonolara değil kurumsal portföylere, fonlara, kolektif yatırım araçlarına yönelmelerini sağlamaktır. Böylelikle biz küçük yatırımcıyı daha rahat koruyacağımızı düşünüyoruz. Kurumsal yatırımın önemini vurgulamak ve o pazarın büyümesi için elimizden geleni yapmak mecburiyetindeyiz.''

''Şu anda hitap ettiğimiz piyasa için düzenlemeyi biraz basitleştirmeli ve hafifletmeliyiz ama düzenlemediğimiz, denetlemediğimiz pazarlarda da yeni düzenleme yapmalıyız'' diyen Akgiray, çünkü risklerin artık ortak ( müşterek, şerik, hissedar ) olduğunu, bir yerdeki sıkıntının her tarafa bulaştığını söyledi.

RİSK YÖNETİMİ 

Akgiray, finans sektörünü regüle ederken sanayiden, ticaretten gelen verileri de risk yönetiminde bir yerlere koymak gerektiğini ifade ederek, piyasa bazlı bir regülasyon mantığının daha gerçekçi olacağını söyledi.

Piyasanın verdiği verileri risk yönetimi sistemi içine sokmaya mecbur olduklarını belirten Akgiray, düzenleme ve denetlemenin, sorumlu ( mesuliyetli, mesul ) kurumların kendilerine verilen ( maruz ) işi yapmaktan öte kendilerini yenilemekten geçtiğini ifade etti.

Büyük şirketlerin yüzlerce kişiye iş verdiğini ama bunun onlara yanlış yapma imkanı tanımadığını kaydeden Akgiray, ''Büyük, küçük demeden hata yapan tüm şirketler cezalandırılmalı'' dedi.

Adliyeye gitmeden vakayı çözme yetkisi istediklerini dile getiren Akgiray, para işinde süre uzarsa adaletsizliğin doğacağını, hem suçlanana hem suçlayana yazık olacağını söyledi.

Akgiray, ''öncü uyarı'' sistemi üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

London Business School Kurumsal Yönetim Merkezi Direktörü Prof. Julian Franks da ''Finansal krizin ve banka iflaslarının etkileri'' konulu bir sunum yaptı.

SORULAR 

Toplantıdan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Akgiray, ''SPK'nın Doğan Holding hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığının sorulması'' üzerine şunları kaydetti:

''Herhangi bir ( ancak, vahit, eş ) kişi ya da ( dahi, bile ) şahıs hakkında konuşmak doğru değil ama SPK kendi mevzuatı çerçevesinde gerekli her şeyi yapmıştır, yapacaktır. Bir soruşturma varsa 'var demek' veya 'yok demek' doğru olmaz. Çünkü soruşturmanın gizliliği, insanların mahremiyeti vardır. Açıklamak bana düşmez. Kamunun duyma vakti geldiğinde gerekli merciler açıklayacaktır. Birisi hakkında soruşturma açılsa biz açıklayabilir miyiz?

SPK kimseyi suçlu suçsuz diye ilan etme yetkisinde değil. İnceleme yapar, detaya bakar, eğer mevzuata aykırı bir şey varsa herhangi bir kişi hakkında gerekli işlemi yapmak için başvuruda bulunur. Ötesinde başka bir şey yok.''

Bir gazetecinin ''Böyle bir soruşturma var mı, yok mu?'' diye sorması üzerine Akgiray, ''Gereği varsa tabi ki vardır. İşte gazetelerde yayınlandı bazı şeyler'' dedi.

AA

Hiç yorum yok: