2 Ağustos 2009 Pazar

Tavuk sektörünü piknikçiler sırtladı

tavuk-sektrn-piknikiler-srtlad.jpg

Kış aylarında tüketim daralmasında yaşanan sıkıntıyı aşmak için peş peşe fiyat indirimi yapan tavuk sektörünün, havaların ısınmasıyla birlikte piknikçilerden gelen taleple rahat nefes almaya başladığı bildirildi.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ileri teknoloji ile donatılmış modern tesislerde kalite ( nitelik ) ve hijyen açısından dünya standartlarının üzerinde üretim yapan tavuk sektörünün, geçtiğimiz yıl bulaşıcı hastalık ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile küresel ekonomik krizin etkilerinden olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Tüketimi teşvik amacıyla peş peşe fiyat indirimi yaparak sıkıntılı günlerini aşmaya çalıştıklarını belirten Çalışkan, soğuk kış günlerinin yerini bıraktığı yaz aylarında, piknikçilerin yoğun talebiyle rahat bir nefes almaya başladıklarını ifade etti.

Çalışkan, tüm piliç etinin kilogram fiyatının 4,50 TL olduğunu belirterek, ''Bu yıl, geçen yıla oranla sektörün daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Hele sıcak ve bunaltıcı nem oranının arttığı bugünlerde biraz soluklanmak ve stres atmak için mesire yerlerine giden ( revan ) piknikçiler sayesinde satışlarımız yaklaşık yüzde 40 oranında arttı'' dedi.

Kırmızı etin fiyatının yüksek olmasının da ( bile, dahi ) dar gelirli tüketiciyi piliç etine yönlendirdiğini vurgulayan Çalışkan, şöyle konuştu:

''Dar gelirli vatandaşlarımız pikniğe gittiğinde kültürümüz gereği mutlaka mangal keyfi yaşama ihtiyacı hissediyor. Eğer aile ( ev, karı, sülale ) kalabalık nüfustan oluşuyorsa mutlaka kırmızı et yerine tavuk tercih ediyor. 3-4 kilo kırmızı et ( ten ) alsa 60-70 TL lira harcamak yerine en fazla 20 TL gibi rakamla kendilerine mangal ziyafeti çekiyor.

Bunun yanı sıra Arap turistlerin domuz gribinin yoğun olarak görüldüğü Avrupa yerine, Türkiye'yi tercih etmesi, yine Türk vatandaşlarının da aynı sorun nedeniyle Avrupa'ya gitmek yerine tatilini kendi ülkesinde geçirmesinin tavuk etinin tüketiminin bugünlerde artmasında rol oynadığını söyleyebiliriz. Ağustos ayı sonuna doğru Ramazan'ın başlayacak olması da bizim için avantaj.''

İHRACAT 

Çalışkan, başta Irak olmak ( başlamak, tutulmak, yetişmek ) üzere komşu ülkelere olan ihracatında sürdüğünü söyledi.

Türkiye'deki sıkıntılı günlerde sektörün, maliyetinin altına düşecek oranda indirim yaptıkları ürünleri ihracat ( dış satım ) ederek ayakta kalmaya çalıştığını belirten ( tamlayan ) Çalışkan, satışları artırmak için pazar arayışının sürdüğünü bildirdi.

AA

Hiç yorum yok: