3 Ağustos 2009 Pazartesi

Şirketler yeni iş modellerine yöneliyor

irketler-yeni-i-modellerine-yneliyor.jpg
Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'nin araştırmasına göre, küresel krizin sonucu olarak ( namına ) gelecek yıllarda iş stratejilerini değiştirecek işletme oranı yüzde 50 oldu.
KPMG, 29 ülkede 850'nin üzerinde üst düzey iş adamıyla görüşerek, küresel krizin dünya çapındaki işletmeler ve bu işletmelerin gelecek planlarına etkileri üzerine araştırma yaptı.
Araştırmaya göre, özellikle Japonya, Çin, Singapur ve Hindistan'daki işletmelerde, iş stratejisini değiştirmeyi planlama oranı daha yüksek iken, şirketlerin stratejilerini değiştirmelerindeki en temel faktör, değişen müşteri satın alma ( kabız, ittihaz, ahiz ) alışkanlıkları ve nakit akışında görülen sıkıntılar oldu.
Strateji değişikliği planlayan işletmeler, kısa vadede, iş süreçlerinin iyileştirilmesi, satın alma ve tedarik zinciri masraflarının kısılması ve çalışan sayısının azaltılmasının birleşimiyle masraflarını kısmaya odaklanırken, uzun vadede iş modelleri, ürünler, fiyatlandırma, coğrafi pazarlar, tedarikçiler ve müşteriler bazında değişiklikler planlıyor.
Sektörel bazda, otomotiv, bilgi, iletişim ve eğlence, mali hizmetler, ulaşım ve perakende sektörlerinde kısa sürede yeni stratejiler aranırken, enerji ve doğal kaynaklar, kimya ve ilaç sektörlerinde böyle bir eğilimin olmadığı gözlendi.

İŞLETMELERİN YARISINDAN FAZLASI 2010'DA EKONOMİK İYİLEŞME BEKLİYOR

Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 72'si, önümüzdeki yıl karlarının ve vergilerinin geçmiş yılın aynısı veya daha düşük olmasını beklerken, iyileşme sürecine yardımcı olması açısından ''en uygun'' devlet müdahalesinin, vergi ( algı, mevhibe ) indirimleri olduğunu savunuyor.
İşletmelerin yarısından fazlası 2010 yılında, yüzde 22'si 2011 yılında, yüzde 7'si 2012 yılında ekonomik iyileşme bekliyor. Yüzde 1'lik kötümser grup 2014 yılında dahi krizde olunacağını düşünüyor.
KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Fikret Çetinkaya, KPMG müşterilerinin de genel ( umumi ) olarak piyasalarda 12-24 aylık süre içinde iyileşme olacağına dair öngörüleri bulunduğunu kaydederek, kriz ( akse, bunalım, çöküntü ) döneminde maliyet ve nakit ( akçe, para, hazır para ) akışı yönüyle işletmelerin vergi uygulamalarının daha fazla önem kazandığını, kamu kesiminde azalan işlem hacmi ve karlara bağlı olarak düşen vergi gelirlerinin telafi edilmesi gereğinin ortaya çıktığını belirtti.
Çetinkaya, işletmelerin maliyetleri kısmak ve piyasaların düzelmesini beklemekten öte temel iş stratejilerini gözden geçirmeleri, kamunun da yatırımları ve istihdamı gözeterek kaynak ihtiyacını gidermesinin, ekonomik iyileşmeyi hızlandıran temel unsurlar olacağını vurguladı.

Hiç yorum yok: