3 Ağustos 2009 Pazartesi

Shop and Miles'da 2. jenerasyon

shop-and-milesda-2-jenerasyon.jpg

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin Avrupa'da yolcu sayısında dördüncü çıkmasında hem Shop&Miles hem de Miles&Smiles kartlarının büyük etkisi olduğunu belirtti.

Garanti Bankası ve THY ortaklığı ile 9 yıl önce çıkartılan ve kısa bir süre önce yenilenen Shop&Miles kredi kartı hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Kotil, THY'nin Avrupa'da yolcu sayısında dördüncü olduğunu, sektördeki en önemli dergilerden biri tarafından da dünyadaki hava yolları içinde performansta dördüncü sırada gösterildiğini söyledi.

Shop&Miles'ın yolculara ödül bilet vermesinden dolayı oldukça geniş bir yelpazeye bilet satmalarına imkan verdiğini ve kendileri için ticari açıdan çok değerli bir kart olduğunu ifade eden Kotil, ''Amerika'da çocuklarını okutan kişiler bile Shop&Miles kartı buradan gönderip Amerika'daki harcamasını ona yaptırıp üzerinden mil alıyor. Dolayısıyla Shop&Miles Amerika'ya kadar buradan gidiyor. İnşallah orada da ayrı bir program gibi bir düzenleme yaparsınız. Shop&Miles yolcularımızın ayrılmaz bir parçası'' dedi.

Olmazsa olmayacak tek şeyin rekabet olduğuna, rekabetten dolayı dünyada dördüncü olduklarına işaret eden Kotil, ''İyi ki rekabet var. İyi ki diğer kartlar var. Çünkü Shop&Miles hepsinden daha etkin ve geniş yelpazede hizmet veriyor. Bu iki dördüncülüğümüzde Shop&Miles'ın katkısı yüksektir'' diye konuştu.

''MİLLER YÜZDE 85 ORANINDA KULLANILIYOR'' 

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotil, millerin yüzde 85 oranında kullanıldığını belirtti.

Başka bir soruya karşılık da Kotil, rekabete teşekkür ettiklerini, rekabetin kendilerini genç ve canlı tuttuğunu ifade ederek, ''THY şu anda 76 yaşında ama dünya çapında kendinden en çok söz ettiren şirket. Çünkü biz ( tığ ) kendimizi çok genç hissediyoruz'' dedi.

Temel Kotil, yurt dışından Türkiye'ye uçan yabancı hava yollarının getirdiği yolcu sayısında yüzde 30 azalma olmasına karşın THY'nin yurt dışı yolcu ( geçici ) sayısında yıl başından bu yana yüzde 17 artış yaşandığına işaret ederek, Shop&Miles'ın rekabetten de pozitif etkilendiğini, THY'nin uçuş ağı ile entegre olduğunu ve 150'den fazla noktada haftada 4 bin 500 seferde kullanılabildiğini kaydetti.

Kotil, bu yılın ilk 6 ayında THY'nin yurt dışı yolcu sayısında yüzde 17, yurt ( dar, mekân, habitat ) içi yolcu sayısında da yüzde 5 büyüdüğünü, THY'nin 2008'deki performansını pratik olarak sürdürdüğünü belirtti. Kotil, ''Yurt dışı yolcu başına gelirimiz yurt içine göre neredeyse 3 kat fazladır'' şeklinde konuştu.

MILES&SMILES'DA 1,6 MİLYON ÜYEMİZ VAR'' 

Kotil, Shop&Miles'den elde edilen millerin yalnızca THY'de değil Star Alliance'ın bütün uçtuğu noktalarda da kullanılabildiğini belirtti.

Miles&Smiles'da şu anda 1.6 milyon üyeleri bulunduğunu söyleyen Kotil, ''İnşallah Shop&Miles de oraya çıkar. Avrupa'da dördüncü çıkmamızda hem Shop&Miles'ın hem de Miles'Smiles'ın büyük etkisi olmuştur'' dedi.

Türkiye'de 5 milyon aktif uçan yolcu bulunduğunu ve Miles&Smiles'a her ay 40 bin ilave üye yaptıklarını söyleyen Kotil, THY ile uçmayı tercih eden Alman, Fransız olan kişileri de Miles&Smiles üyesi yapmayı istediklerini kaydetti.

Bir başka soruya karşılık da Kotil, geçen yıl 4,7 milyar dolar ciro yaptıklarını hatırlatarak, Shop&Miles'da önümüzdeki 3 yılda bilete dönüşeceğini tahmin ettikleri cironun 250 milyon dolar olduğunu belirtti.

''ÖĞRENCİLERDEN CİN GİBİ FİKİR...'' 

Temel Kotil, başka bir soru üzerine de, yaz aylarında yoğunluk olduğunu, uçakları zamanında kaldırabilmek için sıkı program ( yetişek, izlence ) uyguladıklarını belirtti.

Bir başka soruya karşılık da Kotil ''ABD'de öğrenci olayına denk geldim. Yurt dışında okuyan öğrenciler cin gibi fikirler bulmak zorundalar. Çok muazzam harcama yapıyorlar, onu biliyorum. Kendi oğlum da, çocuklarım da Amerika'da. Öğrenciler kirasını, şunu, bunu ödüyor ve sonunda bilet alıp geliyor buraya. Cin gibi fikir'' dedi.

Kotil, THY'nin First Class uçuşlarında da yüzde 30-50 doluluk bulunduğunu ve burada bir aksaklık yaşamadıklarını söyledi.

SHOP&MILES'TA 2. JENERASYON... 

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin ise Shop&Miles ile 9 yılda iyi bir noktaya geldiklerini, Shop&Miles'ın gerçek bir ''mil'' programlı kredi kartı olduğunu anlattı.

Garanti Bankası ile Türk Hava Yolları'nın bilgi birikimi ve tecrübesi sayesinde kart sahiplerinin değişen seyahat alışkanlıklarını ve beklentilerini analiz ederek Shop&Miles'ı yenilediklerini bildiren Sezgin, 500 bin yeni kartın kullanıcılara teslim edildiğini, Ağustos sonunda bütün kartların teslim edilmesiyle toplam 650 bin kartın dağıtılmış olacağını kaydetti.

Tüketicilerin sürekli yanında olup onlara somut avantajlar sağlamaya çalıştıklarını ifade ( rapor, anlatım, söylem ) eden Sezgin, anlaşmaları bulunan American Express kartlarının da Shop&Miles'a dahil edildiğini, 2 kartın tek bir programda birleştirildiğini, kazanılan millerin tek havuzda toplandığını anlattı.

Sezgin, MasterCard logolu Shop&Miles kartlarıyla dünyanın her yerinden yapılan alışverişlerde 1 liralık harcama karşılığında 1,5'a varan mil kazanıldığını, American Express logolu Shop&Miles'ın ise alışverişlerde yüzde 25 daha fazla mil kazandırdığını, yeni uygulamalarıyla Shop&Miles müşterilerine iki ( dü ) kartın da bir arada gönderildiğini anlattı.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Sezgin, bugüne kadar 120 bin civarında American Express kartı verdiklerini bildirdi.

Mil programlarında rekabetin yoğunluğuna işaret eden Sezgin, ''Ancak Shop&Miles'tan kaçış görmüyoruz. Belki büyüme hızını etkileyebilir. Uçuş kültürü son yıllarda artıyor. Amaç pazarın büyümesi. Rekabetin bizleri daha zinde tuttuğu ve uçuşa olan dikkati artırdığına inanıyorum'' diye konuştu.

9 YILDA 30 MİLYAR MİL... 

Mehmet Sezgin, Shop&Miles'ın 9 yılda 30 milyar mil kazandırdığını, bunun yüzde 85'inin bedava uçuş olarak kullanıldığını bildirdi.

Bir gazetecinin, Shop&Miles kullanıcı sayısının yıl sonunda 1 milyon adedi bulup bulmayacağı yönündeki sorusu üzerine, ''Bu yıl sonunda hayır. Amacımız programı sürekli büyütmek. 3 yıl içerisinde 1 milyon sayısını göreceğimize inanıyorum'' dedi.

Başka ülkelerde kart çıkarma konusunda ( dair ) gelen bir soru üzerine de Sezgin, diğer ülkelerde bankacılık lisansı almadan bu işi yapmanın zor olduğunu, ancak lisans anlaşmalarıyla işbirlikleri yapılarak bunun gerçekleştirilebileceğini anlattı. Sezgin, ''Romanya'da belki Shop&Miles çıkarmayı düşünebiliriz'' dedi.

Kredi kartı harcamaları ortalamasına bakıldığında harcamaların yüzde 2'sini yurt dışı harcamalarının oluşturduğunu ancak, Shop&Miles harcamalarında bu oranın yüzde 30'a çıktığını anlatan Sezgin, kart kullanımında Shop&Miles ile diğer kredi kartları arasında büyük farklar olduğunu anlattı.

Sezgin, mil hedefleri konusunda ise bunun kredi kartı harcamalarına bağlı olduğunu, belli miktar harcama sözü veren müşterilerine de avans ( öndelik ) mil uygulaması başlatacaklarını kaydetti.

Kazanılan millerin, ne kadar bilete karşılık geldiğinin sorulması üzerine Sezgin, her ay alınan biletlerin üçte birinin bedavaya geldiğini söyledi.

Kart sahiplerinin ödeyecekleri kart ( kartvizit, sütsüz, kartpostal ) bedeli konusunda ise Sezgin, ''Kart ücreti bu segmente konu olmayan bir konu'' dedi. Kart ücretlerinin değişebildiğini belirten Sezgin, kartlar arasında seçimin müşteriler tarafından yapılacağını anlattı.

Yeni başlatacakları kampanyaları hakkında da bilgi veren Sezgin, tek ( uslu, nazar boncuğu, tenha ) yönlü mil kullanımına olanak sağlanmasıyla ''dönüş bizden'' şeklinde bir kampanya gerçekleştireceklerini bildirdi.

BEDAVALARLA LONDRA VE PARİS'E UÇULDU 

Toplantıda verilen bilgiye göre, bedava mil kullanılarak bugüne kadar iç hatlarda en çok İstanbul-İzmir, İstanbul-Ankara, İstanbul-Antalya destinasyonları tercih edilirken, dış hatlarda ise ez fazla İstanbul-Londra, İstanbul-Paris, İstanbul-New York ve İstanbul-Milano arası uçuldu.

Shop&Miles sahiplerinin en çok turizm ve seyahat, market ve süper market, giyim, restoran ve benzin harcaması yaptıkları belirtildi.

AA

Hiç yorum yok: