7 Ağustos 2009 Cuma

Bol sıvı ve dondurma tüketin!

Uzmanlar sıcak ve nemli havalarda vatandaşların bol bol ( ongun, mebzul, bereketli ) sıvı tüketmesini ve dondurma gibi ( kabilinden, kadar, üzere ) serin yiyecekler yenmesini tavsiye etti.

Dr. Cemil Er, sıcak ve nemli havada kalp, şeker ve yüksek tansiyon ( kan basıncı, gerilim ) hastalarının saat 11.00 ile 15.30 sularında evden dışarıya çıkmalarının risk oluşturabileceğini ifade etti. Güneş ışınlarının en etkili ( müessir, kuvvetli, etkin ) olduğunu saatlerde dışarıya evden ve işyerinde çıkılması gerektiğinde başı korumak için şapkaya, gözü zararlı ışınlarda korumak için güneş gözlüğü takılması gerektiğini belirten Er, vücudun rahat etmesi için bol ( bereketli, gür, iyi ) bol başta su olmak üzere sıvı içecek tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Er, "Acil bir işimiz olmadığı sürece güneş ışınlarının etkili olduğu sürece dışarıya çıkmayalım. Başta su olmak üzere bol ( ongun, dolgunca, mebzul ) bol ayran, meyve ve meyve suyu tüketelim. Karpuz, kavun, portakal ve nar suyu vücuda iyi gelir. Vücudumuzda pişik oluşmaması için eve gelir gelmez iç çamaşırlarımızı değiştirip duş alalım." dedi.

Gıda Yüksek Mühendisi Abdullah Badem de yazın sıcak ve nemli havada çocukların su, ayran ve meyve tüketiminin yanında dondurma da tüketmesinin vücudun zinde ( dimdik, diri, canlı ) kalması için yararlı olacağını ifade ( söyleyiş, dışa vurum, rapor ) etti. Türkiye'de kişi başı dondurma tüketiminin Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre çok düşük olduğunu vurgulayan Abdullah Badem, Almanya, İsviçre, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Belçika, İspanya ve Norveç'te yılın 12 ayı dondurma tüketimi olduğunu kaydetti. Badem, "Gençlerin yaz sıcaklarında zinde kalması için bol bol dondurma tüketmeli. Dondurmanın yetişme yaşındaki çocuklara pek çok faydası var. Özellikle limon, portakal, böğürtlen, vişne, kivi ve elma karışımlı dondurma vücut direnci için çok iyi." ifadesini kullandı.

Cihan


Hiç yorum yok: