24 Temmuz 2009 Cuma

Sarıgül Hareketi başarılı olabilir mi?

sargl-hareketi-baarl-olabilir-mi.jpgBu soruya cevap aramadan önce “Türkiye’de hangi alanda siyasi  boşluk var” veya “Türkiye’de hangi siyasi tez, oluşan ortamda başarılı olabilir” sorularına “farklı” açılardan bakmamız gerekli...
Türkiye’yi birlikte analiz edelim...
“Din motifleri” güçlü bir parti, bir “ekonomi kriz” sonrası iktidar olmuş ve sonrasında dünya genelindeki “ekonomik genleşmenin” Türkiye’de yarattığı “dinamikler” eşliğinde “ikinci seçimi de” oylarını arttırarak kazanmış...
Ekonomi “genleşmiş” ve “bu “değişim” içeride “ekonomik bir mucize daha doğrusu iktidarda olan siyasi partinin yarattığı” bir “kazanım” olarak algılanmış...Burada bir not düşelim; iktidar partisi de “bu gelişmeleri” iyi pazarladığı gibi “bütçe disiplini” başta olmak üzere “birçok tedbir” almayı becerebilmiş...
Ekonomik “mucize” haricinde, iktidar partisi “yerleşik düzene karşı” daha önce yapılmayan şekilde “sert çıkışlar” eşliğinde “adımlar” atmış ve o güne kadar “ezildik, dışlandık” denilen kesimler de “kendilerinin ilk defa ifade edildiğini” düşünmeye başlamışlar..
Sonuçta iki seçim kazanan “ve Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı dahil” birçok makama “kendi özünden” isimleri getirebilen bir yapı ortaya çıkmış...Ekonomik “bozulma” ilk sonuçlarını vermiş ve yukarıda anlattığımız sistem “güç kaybederken” iktidar partisi “yerel seçimlerde”  % 47’lerden % 39’lara gerileyerek”; ilk iki genel iki seçim oy oranı arasında “bir yere oturmuş” !
Bugün % 40 civarında % -+ 5 oynayan bir oy oranı olan bir “siyasi parti” var !
İşin “A” tarafını analiz ettik...Gelelim “B” tarafına yani “Muhalefet” dinamiklerine...

% 20 (+- 5)civarında “bir oy oranına” ulaşmış ve “Cumhuriyet değerlerine” iktidar partisine göre “daha çok sahip çıkar” görünen bir “anamuhalefet” partisi yani CHP ve “daha milliyetçi” bir çizgiye oturup % 15 (+-5) oy oranında yoluna devam eden ama “özellikle radikal çözüm dayatmaları, AB yolu ve Kıbrıs” konuları ile yükselme şansı olan bir “muhalefet” partisi yani MHP var !
CHP, algılamada “Cumhuriyet değerlerine” daha sadık görünürken, “yerleşik düzen” ile “sırtsırta” bir hava vermesi veya böyle düşünülmesi “CHP’nin kendini ezilmiş hissedenler arasında oylarının” artmasını engelliyor ! Sol bir parti olmasına rağmen “dar gelirli vatandaşlar” arasında “seçmen sayısı” oldukça az !
Bu noktada soralım; bu tablo içinde sizce “klasik sol” çizgiden kopmuş ama “yaptığı icraatlar” ile “sol iş yapmaz” algılaması haricinde “kalan” bir Sarıgül ne yapabilir ? Veya aynı soruyu daha değişik bir formül içinde soralım; Türkiye’de bu tablo eşliğinde analiz edersek, nasıl bir “siyasi partiye” ihtiyaç var veya VAR MI ?
Değerli “haberturk.com” okuyucular; Türkiye’de “yeni bir parti” şahıslardan değil, “tezlerden” doğacak !
Şahısların “bu tablo” içinde “diğerlerini” iterek kendine yer açması kolay değil !
Yeni dinamik “algılamların” değiştiği bir ortamda “yeni tezlerin” ortaya çıkması ve şahısların “bu TEZLER ile ÖZDEŞLEŞTİRİLMESİ” ile oluşacak ! 
Bunu biraz daha açayım...
Cumhuriyet değerlerine “önem” veren, dini değerlere de saygılı bir hayat isteyen bir vatandaşın “varolan” partiler haricinde “tercih yapması” için yeni “bir tezin” onu “başka bir noktadan” yakalaması gerekli !
Veya ekonomi alanında “Varolan partileri yabancılara aşırı taviz verir” bulan ve “alternatifleri TBMM çatısı altında” görmeyen milyonların “yeni bir tez” eşliğinde “oylarını” değiştirmeleri beklenmeli...
Aynı “denklem” AB için de geçerli ! AKP’nin, CHP’nin ve MHP’nin “AB bakışlarını” yanlış bulan “milyonlarca Türk vatandaşı” açıkça “hayır” diyebilecek, “başka alternatifler” sunabilecek partilere sıcak bakabilirler...
Uzun lafın kısası; eldeki “pasta”, eldeki “siyasi-ekonomik-sosyolojik” denklemler ışığında Türkiye’ye “bakınca”; Türkiye’de “oy dağılımını” radikal şekilde “değiştirecemeyecek”, yeni “tezler” eşliğinde bu zorlamayı başlatamayacak hiçbir “hareket”, bana göre “başarılı” olamaz !
Son söz : Türkiye’de “iktidar olacak” yeni partiler, kişiler üzerinde değil, yeni TEZLER üzerinde yükselecek...


ybulut@htgazete.com.tr

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca, 1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.