30 Temmuz 2009 Perşembe

Gurbetçilerden kaplıcalara ilgi

gurbetilerden-kaplcalara-ilgi.jpg
Yıllık tatillerini geçirmek amacıyla memleketlerine gelen gurbetçiler, deniz yerine şifalı kaplıcaların sularından faydalanmayı tercih ediyorlar. Yüzyıllardır bölge insanına şifa dağıttığı bilinen Sarıkaya Kaplıcaları son ( sınır, payan, uç ) yıllarda yapılan lüks otellerle birlikte Türkiye genelinde önem kazanmaya başladı. Özellikle yaz aylarından tatile gelen gurbetçilerin tercih ettiği kaplıcalarda doluluk oranının yüzde yüzlere ulaştığı belirtildi.
Kaplıca turizmini tercih eden gurbetçiler, tatil denince akla ilk gelenin deniz ( çokluk, su, derya ) olduğunu belirterek, "Biz yurt dışında yaşayan gurbetçiler, baba topraklarında bulunan alternatif tatil ( dinlenme, dinlence ) yerleriyle daha çok ilgileniyoruz. Bunların en başta geleni de kaplıcalar" dedi.
Sarıkaya'da bulunan kaplıca ve otel işletmecileri, şifalı suların yanında, olimpik yüzme havuzlarının bulunduğunu belirterek, orta yaş ve üzeri vatandaşların kaplıcaları tercih ederken, gençlerin ise yüzme havuzunu tercih ( yeğleme ) ettiklerini kaydettiler. Önceki yıllarda sadece hamam olarak kullanılan kaplıcaların artık lüks termal turizm tesisleri haline geldiğini ifade eden işletmeciler, "Bu nedenle her geçen gün müşteri sayımız ve otellerimizin doluluk oranı artmaktadır. Yakın çevrede bulunan tatilciler, kaplıcalardan günü birlik ( tek, dört dörtlük, vahdaniyet ) yararlanırken, uzaktan ( alarga, şahsen, karşıdan karşıya ) gelenler konaklayarak, kaplıcalardan faydalanmaktadır" şeklinde konuştu.
Sarıkaya kaplıcalarındaki şifalı sularının; Romatizmal ağrılar, Artroz (eklem kireçlenmeleri), kalça eklemi kireçlenmeleri, Deyeneratif romatizmalar, bel fıtıkları ve buna bağlı siyatik ağrılar, ağrılı kadın hastalıkları, kadınların enfeksiyon sekeline bağlı olarak süregelen akıntılar, spastik ağrılar, spastik kolitler, böbrek taşlarının düşmesinde üreter üzerinde spazmalitik etki, karaciğer ve safra kesesi taşları, cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.

Hiç yorum yok: