30 Temmuz 2009 Perşembe

Baklavacılar ramazanı bekliyor

baklavaclar-ramazan-bekliyor.jpg

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, ramazan ayında baklava satışlarının artabileceğini ancak, geçmiş ramazanlara denk bir satış olmayacağını kaydetti.

''İnsanların morali yerinde olursa bizim işimiz daha iyi oluyor ama ( fakat, lakin, amma ) ileriyi rahat göremedikleri zaman tüketimi kısıyor. Bu kısmanın en başında da baklava geliyor'' diyen Yıldırım, ramazanın piyasaya nefes aldıracağını ancak, geçen ramazanlara göre eşdeğer bir satış olmayacağını düşündüğünü anlattı.

Mehmet Yıldırım, ''Sebebine gelince, ekonomik krizin psikolojik etkileri hala ( bibi ) tüketicinin üzerinden kalkmadı. Bir de havalar sıcak onun da tabii ki etkisi olacak. Bugün alternatifler de çok fazla. Meyvenin bolluğu, havanın sıcak olması baklava tüketimini etkileyecektir ama ne olursa olsun bu bizim kültürümüz... Baklava hala tatlılar içinde önceliğini koruyor'' dedi.

2008 sonunda Türkiye'de günlük 500 ton baklava tüketilirken, krizde bunun en az ( dar, eksik, yufkalık ) yüzde 30 oranında düştüğünü ve günlük 350 tona gerilediğini belirten Yıldırım, ''Ramazanda şu andaki duruma göre satışlarda 4 misli artış bekliyoruz. Bu 4 misli artış da günlük bin 400 tona denk geliyor. Geçmiş ramazanlarda ise bu artış normaldeki tüketimin 5-6 katı oluyordu'' dedi.

Mehmet Yıldırım, baklava ihracatının da gerilediğini, 2008 yılında 2 milyon 163 bin dolarlık baklava ihracatı gerçekleştirilirken, 2009'un ilk yarısında ulaşılan rakamın 734 bin dolar seviyelerinde olduğunu bildirdi.

''AB HAYALİ GERÇEK OLURSA BİZİM SEKTÖRÜMÜZDE PATLAMA YAŞANIR'' 

İhracat yapılan ülkelerin başında Yunanistan, Amerika ve Rusya'nın geldiğini söyleyen Yıldırım, ihracatla ilgili yaşadıkları soruna ilişkin olarak ( namına ) da şunları kaydetti.

''Baklava, taze tüketilmesi gereken ( müstelzim ) bir ürün. Ürün sevkıyatında bazı sıkıntılar olduğu için ihracatta arzu ettiğimiz rakamlara çıkamıyoruz. Ürünler bazen yerine ulaşana kadar bir haftayı buluyor ve baklavanın özelliğini kaybetmesine sebebiyet veriyor. AB hayali gerçek olursa bizim sektörümüzde patlama yaşanır. Bizde genelde gece üretim yapılır. Ürün çıkar çıkmaz yola koyulur ve Romanya'ya, Yunanistan'a, Bulgaristan'a aynı gün içerisinde dağıtılabilir. Bizim baklavamız ciddi manada pazar bulur. Ülkemizde yapılan baklavanın lezzetinin dünyada eşi benzeri yok. Baklava dünyanın her yerinde beğeniliyor. Araplar kilo kilo alıp götürüyorlar.''

''KRİZ VARSA ÇARE DE VAR'' 

Son bir senede baklava fiyatlarında artış söz konusu olmadığını ifade ( anlatım, tabir, söylem ) eden Yıldırım, ''İşçiliğin artmasından dolayı ramazanda zam yapmayı düşünen arkadaşlar vardı. Şu anda onları da durdurduk. 'Kriz Varsa Çare de Var' kampanyasının destekçisiyiz. Kampanyayı desteklemek adına 'indirime gitmiyoruz bari zam yapmayalım' dedik. Zam kalktı'' şeklinde konuştu.

AA

 

Hiç yorum yok: