Uzun süredir kamuoyunun ve telekomünikasyon sektörü gündeminin ilk sıralarında yer alan ve 30 Temmuz Perşembe günü başlayacak 3G teknolojisi, GSM hatları üzerinden pek çok farklı uygulama kullanılmasına olanak verirken, kurumsal bazda da önemli yenilikler getiriyor.
3G teknolojisiyle, şirketlerin iş yapış biçimlerinde değişiklikler yaşanacak. Daha geniş bant genişliği gerektiren uygulamaların mobil cihazlarla kullanılabilmesiyle, kurumların saha ekiplerinin daha ''etkin'' iletişim sürecine sahip olması ve firmaların iş süreçlerinin hızlanması, etkinliklerinin artması bekleniyor.
ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 3G'nin, özellikle kurumsal çözümlerde zaman ve maliyet açısından önemli fayda sağladığına işaret ederek, 3G ile kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı internet iletişiminin olanaklı hale geleceğini, bunun, hareket halindeki taşıt veya şehir dışı inşaat sahalarında internet ve veri iletişimini kolaylaştıracağını belirtti.
Tarhan, özellikle uzak noktalardan görüntü taşımanın, bu bilgileri depolamanın, paylaşmanın mümkün olacağını ve sürekli online görüntülü iletişim sağlanacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:
''Örneğin, sunulan eğitim videoları mobil cihazlarla izlenebilecek, yüksek bant genişliği gerektiren uygulamalar mobil ( taşınabilir, hareketli ) olarak kullanılabilir hale gelecek. Ambulanstan hastanın ön analizleri, görüntüleri, tomografileri hasta, hastaneye ulaşmadan gönderilebilecek ve hastane gerekli ön hazırlığı yapmış olabilecek. Bir anlamda 3G ile kurumsal alanda iş yapma biçimlerinin çerçevesi yeniden çizilecek. 3G teknolojisi pratik kullanım avantajı nedeniyle iş hayatında hem zaman hem de maliyet kazanımları sağlayacağı için birçok kurum tarafından tercih edilecektir.''
3G'yle birlikte, ofisten yapılabilen işlerin evden, seyahat ederken, tatildeyken de yapılabilir hale geleceğini anlatan Tarhan, bu teknolojinin, ''home office'' kavramı ve mobil ofislerin yaygınlaşmasına öncülük edeceğini söyledi.
Vefa Tarhan, 3G'nin, ADSL'de olduğu gibi BT pazarına hareket getireceğini hatırlatarak, şöyle devam ( parça, bitmeme, sürme ) etti:
''ADSL nasıl interneti anlamlı kıldı ve bu sayede PC ve çevre birimleri satışlarını çok büyük ölçüde artırdıysa, 3G de oluşturacağı mobilite ile video, ses ve kablodan bağımsız kapsama alanıyla bilişim pazarını genişletecektir. Bunu yalnızca bireysel gelişmiş cep telefonları anlamında düşünmemek gerekir. Kurumlar, 3G destekleyen çözümleri hızlı bir şekilde ve yoğun olarak bünyelerine adapte edecek. Sektörlerdeki rekabet bunu zorunlu kılacak. Diğer yandan, mobil geniş bant uygulamaları üzerinden yazılım geliştiren firmaların sayısı artacak, bu da yeni bir istihdam sahası oluşturacak.'
''PERAKENDE ÖZELİNDE ÖNEMLİ FAYDA SAĞLAYACAK''
Inveon Yönetici Ortağı Yomi Kastro da, 3G teknolojisinin altyapısal anlamda getirdiği 2 değişikliği, ''yüksek hızda ve büyük miktarda kablosuz veri transferine olanak sağlanması'' ve ''standart GSM teknolojisine göre daha detaylı lokasyon belirleyebilme kabiliyeti'' olarak sıraladı.
Kastro, bu değişikliklerle birlikte sunulabilecek servisler arasında en fazla gündeme gelenlerin, mobil video konferans, görüntülü konuşma, mobil video izleme, lokasyon bazlı pazarlama servisleri olduğunu kaydetti.
Özellikle lokasyon bazlı pazarlama servislerinin, perakende sektörü özelinde önemli fayda sağlayacağı görüşünü dile getiren Kastro, ''Bulunduğunuz noktanın daha isabetli algılanmasıyla, o sokağa ya da o AVM'ye özgü, doğrudan promosyon aktiviteleri yakın zamanda tanık olacağımız sonuçlardan biri olacaktır'' dedi.
Kastro, mobil iş uygulamalarında Pocket PC veya Smartphone (akıllı telefon) cihazları üzerinde çalışan satış takibi ve yönetimi uygulamalarının artığını, şirketlerin kurumsal yazılım sistemlerinin uzantısı olarak, bu sistemlerle etkileşimli çalışabilecek, yöneticileri odağına alan mobil iş uygulamalarının yaygınlaştığını anlattı.
Artık birçok web tabanlı uygulamanın, mobil uzantısı olduğuna işaret eden Kastro, geniş saha ekibi olan ilaç ve hızlı tüketim ürünleri sektörleri ile operasyonel gereklilik sebebiyle lojistik sektörü için mobil çözümlerin rekabet ( yarış, yarışma, rakiplik ) avantajı sağladığını, ofis dışında geçirilen ''iş zamanı''nın artmasıyla, her sektörde mobil teknolojilerin üstünlük sağlayacağını belirtti.
Kastro, ''Bu anlamda 3G, kurumların iş yapma biçimlerinde önemli değişiklik ve yeniliklere yol açacak. Özellikle web tabanlı olarak başarı gösteren kurumsal servislerin tamamının çok hızlı bir şekilde mobil platforma taşınacağını öngörüyoruz. Ardından mobile özgü olarak, lokasyon belirleme, sürekli online olma, mekan bağımsızlığı avantajlarını çok iyi kullanan kurumsal mobil servislerin olgunlaşması kaçınılmaz. Bunlara bağlı olarak mobil reklamcılığın da ( dahi, bile ) yeni sistem düzeniyle yükselişe geçeceğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.
3G ile gelen hızlı internetin, mobil iş uygulamaları kullanımında yalnızca birkaç ay içinde yüzde 100'ün üzerinde artışa yol açacağına dikkati çeken Kastro, şöyle devam etti:
''Eskiden mobil internet bağlantısı yavaşlığı ve problemleri sebebiyle, mobil iş uygulamaları genellikle 'disconnected', bir diğer ifadeyle 'bağlantısız' olarak çalışırdı. Günün sonunda verilerini senkronize ederdi. Ama önce EDGE altyapısı ve kapsama alanının genişlemesi, şimdi de 3G'nin gelmesiyle birlikte mobil uygulamaların 'always-connected', yani 'her zaman bağlı' yönündeki mimarilerle geliştirildiğini söyleyebiliriz. Hatta çeşitli mobil uygulamaların cihaz üzerinde çalışan bir yazılım yerine, internetle erişilen bir web uygulamasına dönüştüğünü söylemek de mümkün. Bu da birçok işlemi eskisine göre çok daha gerçek zamanlı yapmaya izin veriyor.''
''İŞ HAYATI, MOBİL UYGULAMALARLA HIZ KAZANIYOR''
Bircom Üst Yöneticisi (CEO) Burçin Bircanoğlu ise 3G teknolojisiyle birlikte GSM şebekelerinden daha yoğun ve katma değerli olarak yararlanılabileceğini vurgularken, 3G'nin kurumlara alternatif erişim çözümleri sunacağını söyledi.
Günümüzde yedekleme amaçlı kullanılmakta olan GPRS/EDGE erişim çözümlerinin yerine, 3G ile karasal erişim hızlarına alternatif olabilecek, karasal erişimin yerini alabilecek hızlarda erişim olanakları sunulduğunu kaydeden Bircanoğlu, ''İletişimde belirli kalite eşiğinin altı kabul görmüyor. İnsanlar konuşurken kesintilere, parazitlere tahammül edemiyor, veri iletişiminde sorun yaşamak istemiyor. 3G bu anlamda önemli değişiklikleri beraberinde getiriyor'' diye konuştu.
Bircanoğlu, 3G sayesinde yüksek bant genişliği gerektiren mobil uygulamaların cep telefonu ve mobil cihazlardan kullanabileceğini vurgulayarak, mobil ofis uygulamasıyla uzaktan çalışma olanağının arttığını, bunun da, iş dünyasının yeniden şekillenmesine yol açarken, mobil cihaz ve servislerin ofislere bağımlılığı azalttığını anlattı.
Mobil uygulamalar sayesinde iş hayatının hız kazandığını belirten Bircanoğlu, ''Bu hız şirketlere yüksek dinamizm katıyor. İşleri gerçekleştirmede en değerli kaynağın yani zamanın değerini ön plana çıkarıyor. Mobil cihazlar sayesinde fuar, yurt dışı seyahati gibi mecburen ofisten uzakta geçirilen zamanlarda ofis imkanlarına hız ve bant genişliği sınırlaması olmaksızın erişebiliyor olmak çok büyük bir kolaylık sağlıyor'' dedi.
AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder