30 Nisan 2007 Pazartesi

Cocuk Egitiminde yapilan 33 hata

Egitimci yazar Sait Camlica, cocugu dunyaya getirmek degil onu iyi yetistirmek asil marifettir diyor. Cocuk egitiminde yapilan 33 Hata kitabinin yazarindan anne babalara oneriler:



Yazarin Meric Yayinlari arasinda nesredilen kitabi, anne ve babalarin yaptigi 33 hatayi ornekler ve oykulerle izah ediyor. hayatinin 14 senesini yurtdisinda geciren yazar, Bati ile Turk aileleri arasinda farklari da gostermeyi ihmal etmiyor.
"Bu dunyada bana bir "melek" gosterin deseler, bir cocugun yuzune bakin derim. O saf, o masum, o gunahsiz yuz melekten baska neye benzetilebilir ki? Cocuklari gulerken dikkatle seyrettiniz mi hic? Tum bedenleriyle guler cocuklar. Aglarken de butun bedenleriyle aglarlar. Yerleri tekmeleyerek, kendisini yerden yere atarak aglayan ve gulen cocuklar henuz ikiyuzlulugun ne demek oldugunu bilmiyorlar. Gunahsiz melekler nereden ogreniyor ikiyuzlu olmayi da iki yuz yuzlu insanlarla dolu bir dunyada yasiyoruz?" diyen yazar Sait Camlica, "Bu kadar cok kapkaccilar, sokak cocuklari nereden turedi? "Okulda dehset" baslikli haberler hepimize normal gelmeye basladi. Daha bes yil oncesine kadar boyle haberler duymak cok zordu. Bugun neredeyse her hafta yeni bir "dehset" haberi duyar olduk. Bu gencler nasil bu kadar vahsi olabiliyor?" diye sorduktan sonra cocuk egitiminin onemine dikkat cekiyor ve "Bir ulke nufusunun %100'u cocuklardan olusmamaktadir. Ancak ulke geleceginin %100'u cocuklardir. Bu dunya bizlere dedelerimizden miras kalmadi. Bu dunya bize cocuklarin emanetidir" diyor.

Cocuk egitimi konusunda 'nicin 33 maddeye onem veren bir kitap yazdigi sorusunu ise soyle yanitliyor: 33 ayri fotograf karesi gostermeye calistim. Her fotografta kendi cocuklarimizin yerini gormeye calismaliyiz.

Yazar'in anne ve babalara su onerilerde bulunuyor:

Anne – Baba Olmanin Buyuk Gucu
Bir tavugun civcivini koruma girisimini bir dusunun. O ciliz bedenine ragmen, yavrularina saldiran korkunc tilkinin gozlerini oymak istercesine saldiriyor. Hicbir canli, dunyanin en korkak varligi kabul edilen tavuga, yaninda civcivleri varken yaklasamaz. O tavuga, o gucu veren annelik duygusudur. Kuslarin en kucugu copluk bulbulu bile, yuvasindaki yavrulari ugruna baykusla pencelesir.
Cocuklarinizi Tilkilerde daha alcak olan dunyanin egemen guclerine yem etmeyin. Cocuklarini sevgisiz birakan aileler, onlarla yeterince ilgilenmeyen anne babalar cocuklarini vahsi bir canavar olan kapitalist dunyanin ellerine teslim etmis oluyorlar.
Depremde binanin altinda kalan anne, cocugunu kurtarmak icin, eline gecirdigi cam parcasiyla kolunu kesip cocugunu kurtarmis. Bunu ancak bir anne yapar. Anne veya baba olmanin o muhtesem gucuyle cocuklariniza sahip cikin.
Anne cocugunu dovdugu halde, cocuk yine de annesinin kucagina siginir. Bu o cocugun en mutlu anlarindan biridir. Annelik, babalik muhtesem bir guctur. Bu gucunuzle cocuklarinizi kurtaramazsaniz, hicbir guc onlari kurtaramaz.

Insan sicaga kosar
Evinizi sicak tutun. Sevgi atesini asla sondurmeyin. Sevginize ve ilginize doymayan cocuklar, kendilerini yalniz hissetmeye baslar. Yalnizlik, insanin bu dunyada kaldirabilecegi en zor yuklerden bir tanesidir. Evinizi sicak tutun. Cunku insan sicaga kosar. Yureginizde ki sicaklikla cocuklarinizi evinizde egitin.

Cirak – usta iliskisi
Ogretmenin en kalici olani, ornek olunarak yapilanidir. Siz ustasiniz, cocugunuz cirak. Sizi takip edecek mutlaka. Sanayide ustalar ciraklarina cok az sey soylerler. Usta sadece isini iyi yapar. Cocuk ustayi seyrederek yetisir. Ciraklariniza iyi ornek olun.
Insan dikkatle dunyaya baksa iki sey gorur; Tohumlar ve meyveler. Hayatin ozeti; tohumlar ve meyvelerdir.. Meyve tohumda arzu, tohum meyve de sarki... Tohum, sonra meyve; meyve sonra tohumdur.
Her tohum kendi meyvesini verir. Bugunu hazirlayan seylerin kokleri gecmistedir. Atilan tohumlar, gorunmez ilahi hikmetle birleserek, bir sure sonra meyvelerini verir.
Her sey az ya da cok diger seyden hiz alir. Tohumlar ve meyveler... birisinin sonucu, digerine sebeptir. Usta kotu olursa cirakta kotu olur.

Diken Bos Birakilan Bahcede Yetisir
Bir binanin onunden gecerken bakiyorsunuz ki bina yamuk yapilmis. Yerden goge kadar dimdik durmasi gereken bina yamuk duruyorsa kimi suclarsiniz? Hic kimse kalkip ta binayi suclama hakkina sahip degildir. "Niye yamuk duruyorsun sen?" demeyiz. Muhtesem bir mimari eserin onunden gecerken hayranlikla seyrederiz o binayi. "Helal olsun bunu yapan ustaya!" deriz. O muhtesem yapinin kendiliginden o guzellige ulasmadigini biliriz.
Bir bahcenin yanindan gecerken, her tarafinin dikenlerle kapli oldugunu gordugunuz zaman kimi suclarsiniz. Bahceyi mi? Bahcede ki dikenleri mi? Yoksa bahcivani mi? Her seyi mukemmel bakimi yapilmis, ici rengarenk ciceklerle donatilmis bir bahce gordugumuzde yine bahcivani tebrik ederiz. Cunku hicbir eser, hicbir yapi, hicbir bahce kendiliginden meydana gelmez.
"Bahcedeki dikenlerin sorumlusu dami bahcivan? O dikenleri oraya bahcivan dikmedi ki!" diye itiraz edebilirsiniz. Ama hakli bir itiraz degil bu. Cunku diken bos birakilan bahcede yetisir. Tabiatin degismez kanunlari vardir. Su kainatta hicbir sey bos birakilmamistir, birakilmayacaktir da. Siz bahceye cicek tohumlarini ekmezseniz, bahcede yetisen yaban otlarini temizlemezseniz, cicege ihtiyaci kadar suyu vermezseniz o bahcede dikenler yetisir. Cunku dikenin tohumu yoktur. Diken bos birakilan bahcede kendiliginden yetisir.
Bugun cocugunuzdan cok memnunsaniz, kendisine, ailesine ve yasadigi topluma faydali bir evlat yetistirmisseniz bu sizin buyuk bir zaferinizdir. Sayet cocuklarinizdan ve cocuklarinizin yaptiklarindan memnun degilseniz, kendinizi ve yaptiklarinizi sorgulayin.
Cocuklariniz sizin eserleriniz. Usta sizsiniz. Sanatkar sizsiniz.

Cocuklariniz sizi yaraticinin bir emanetidir. Emanetlerinize sahip cikin"

Hiç yorum yok: