30 Nisan 2007 Pazartesi

Cocugun hata yapmasina izin verin’

Eskisehir Milli Egitim Muduru Ekrem Toklucu, cocugun zeka ve kisilik gelisiminin temelinde anne ve babanin davranislari bulundugunu belirtti.Eskisehir
AA
7 Eylul 2004 — Ekrem Toklucu, ailelerin, cocuklarin beceriksiz ve pisirik olmamalari icin hata yapmalarina firsat vermeleri gerektigini soyledi
Toklucu, cocuklarin yasadiklari ailelerin izlerini tasidiklarini belirterek, ailelerin cocuklara surekli nasihat etmemeleri ve dogrulari soylemek icin firsat kollamalari gerektigini kaydetti.
Cocuklarinin yaptiklarindan dolayi, ozellikle de baskalarinin yaninda elestirilmemesi gerektigini ifade eden Toklucu, soyle konustu: “Cocuk yaptigi bir hatadan dolayi pismanlik duyuyorsa ceza vermek zararlidir. Cocugun egitiminde okul-aile isbirligine onem verilmeli. (Eti senin kemigi benim) anlayisi degistirilmelidir. Aileler cocuklarinin birer yetiskin oldugunu kabul etmeli, tartismalarda hakli oldugu zamanlarda bunu soylemekten cekinmemelidir. Cocugun kisiligi degil davranislari elestirilmelidir. Aileler, cocuklarinin beceriksiz ve pisirik olmamalari icin hata yapmalarina firsat vermelidir.”

“COCUKLAR TAKDIR EDILMELIDIR”
Toklucu, cocugun zeka ve kisilik gelisiminin temelinde anne ve babanin davranislari bulundugunu belirterek, cocugun tum cevresinden ve ailesinden belli cizgide davranislar gormesi gerektigini, aksi takdirde cocugun ne yapacagina karar vermekte zorlanacagini kaydetti.
“Eger bir cocuk kinanarak yasarsa suclamayi, alay edilerek yasarsa sikilganligi, utanc icinde yasarsa sucluluk duymayi ogrenir” diyen Toklucu, sunlari soyledi: “Ceza cocugun sucu ile dogru orantili olmalidir. Ayrica verilen cezanin uygulanabilir olmasina da dikkat edilmelidir. Aileler cocuklarina (bilmiyorum), (sirasi mi) (ugrasamam) dememelidir. Cocuklarin begenilecek, takdir edilecek yonlerini bulunmali ve ovulmelidir.”

Hiç yorum yok: