Bebeklerde, ozellikle ilk aylarda durmak bilmeyen aglamalarin nedenlerinden biri de: Gaz sancilari
Bu sancilar hemen hemen butun bebeklerde gorulur. Karin bolgesinde gaz toplanmasi ve bunun yarattigi huzursuzlukla kendini gosterir. Bu bir hastalik gibi algilanmamali ve kucuk onlemlerle azaltilmaya calisilmalidir. Zira, gaz sancilari bebeklerde cok sik gorulen bir durumdur ve su ana kadar “gaz” nedeni ile zarar gormus bir bebek bulunmadiginin bilinmesi rahatlatici bir durumdur.
Gaz ve gaz sancilari, belirli bir sure ile sinirli fizyolojik bir olay olarak kabul edildiginden kesin tedavisi yoktur. Ancak onemli olan “gaz”in sebebini bulmak ve ona gore onlemler alarak bu sancilari ve dolayisiyla bebegin aglamasini azaltmaya calismaktir.
Burada tum aglamalarin sebebi “gaz” olarak dusunulmemelidir. Ornegin dis cikarma, ishal, kulak agrisi gibi nedenlerle de bebek uzun sureli aglama krizlerine girebilir. Ayrica en sik karsilasilan aglama nedeni aclik da bazen gaz sancisina verilen tepkilerle karsilastirilabilmektedir.
Gazin en onemli gostergelerinden biri bebegin bacaklarini karin bolgesinde toplamasi ve yuzunde kizarma ve morarmalar gorulmesidir. Buna gore, oncelikle bebegin gaz nedeniyle aglayip aglamadigini tespit etmek gerekir.
Bebeklerde gazin nedenleri
Beslenme: Ornegin bebek acliktan agliyorsa meme veya mama verildiginde susacaktir. Ancak bu durumda susmuyorsa ve yine de bebek beslenmeye devam ediyorsa bu da gazi artirici bir sebep olabilir.
Yanlis bilinen bazi uygulamalar da, bu rahatsizligi artiricidir. Ornegin emzigin bal veya recel gibi maddelere batirilmasi, bebege sekerli su icirilmesi, doktor tavsiyesi alinmadan ve erken donemde baslanan nisastali yiyecekler, meyve ve meyve sularinin gereginden fazla verilmesi gaz sancilarini fazlalastiracaktir.
Gereginden az veya fazla su verilmesi, bebegin gazini artiracak ve rahatsiz edecektir. Elbette eger bebek anne sutu aliyorsa, annenin de beslenmesinde bazi noktalara dikkat etmesi, bebegin “gaz” rahatsizligini azaltabilir. Nohut, fasulye, tursu gibi besinlerin ve ozellikle gazli iceceklerin tuketiminin azaltilmasi yararli olacaktir.
Hijyen: Uzun sure acikta birakilan yiyecek ve icecekler (mama veya iyi saklanmamis anne sutu), iyi temizlenmemis ve dezenfekte edilmemis kasik, emzik gibi malzemeler, kapagi kapatilmadan saklanmis surup ve ilaclar da basit mikrobik kirlenmelere sebep olur ve bunlar gaz sancilarini tetikler.
Uygulamalar: Bebegin fazla siki kundaklanmasi, hep ayni pozisyonda yatirilmasi, altinin uzun zaman islak birakilmasi, ayaklarinin sicak tutulmamasi ve bulundugu ortamin fazla sicak veya soguk olmasi da bebeklerde gaz problemini yaratan etkenler arasindadir.
Neler yapmali?
Oncelikle anne ve babanin bikmadan bebege sevkatle ve ozenle yaklasmasi cok onemlidir. Anneden ve babadan hissedecegi huzur onu sakinlestirecektir.
Bununla beraber bebegin ve annenin beslenmesine dikkat etmesi cok onemlidir. Bebek icin duzen ozellikle ilk aylarda cok onemli olur. Bu nedenle beslenme saatlerinin ve besinlerin ozenle belirlenmesi gerekir.
Bebegin beslenmesi sirasinda ozellikle burnunun acik olmasi cok onemlidir. Bebekler agizdan solunuma gecmediklerinden burun tikali beslenirken hem yorulacak hem de oldukca fazla hava yutacaktir.
Her beslenmeden sonra, bebegin sirti yavas hareketlerle sivazlanarak gazinin cikarilmasi gerekmektedir. Bu onu rahatlatacak ve tikanmalarini onleyecektir.
Besinler hazirlanirken hijyen kurallarina cok dikkat edilmelidir. Dezenfekte amaciyla biberonlar, emzikler, kasiklar her kullanimdan sonra kaynatilmalidir. Ayrica ozellikle hazir mamalar, taze olmali ve hazirlama kurallarina uygun olarak hazirlanmalidir.
Bebekler, hep ayni pozisyonda yatirilmamalidir. Bu “gaz” problemlerini artiracagi gibi fiziksel gelisim acisindan da sakincalar dogurabilir. Daha cok yan yatirma tavsiye edilmektedir.
Asiri sicak veya soguk ortamlar bebegi her acidan rahatsiz edecektir. Ayrica cok dar ve hareketini kisitlayici giysiler giydirilmemelidir.
Bebege mumkun oldugunca sakin bir ortam hazirlayip zaman zaman hafif masajlar yapmak da gaz toplanmasini azaltacak ve anneyle cocuk arasindaki bagi guclendirecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder