30 Nisan 2007 Pazartesi

Cocugunuzun kalbine dikkat edin!

Hamileligin 20. haftasindan itibaren ekokardiyografi ile teshis konulabilen dogumsal kalp hastaliklarinin bazilarina dogumdan sonraki ilk saatlerde mudahale etmek hayat kurtarici olmaktadir. Girisimsel kardiyolojik yontemlerle, onceden ameliyat gerektiren kalpteki bazi deliklerin kapatilmasi, darlik gosteren kapaklarin veya damarlarin acilmasi gibi islemler artik ameliyatsiz gerceklestirilebilmektedir. Camlica Medicana Hastanesi Cocuk Kardiyologu Uzm. Dr. Ferhan Meric, cocuklarda gorulen kalp rahatsizliklariyla ilgili sorularimizi yanitladi.

Bebeklerde gorulen kalp hastaliklarinin sikligi ve sebepleri nelerdir?

Uzm. Dr. Meric: Her ne kadar hamilelikte gecirilen kizamikcik gibi hastaliklar ve bazi ilaclarin kullanimi, akraba evlilikleri gibi faktorlerin, dogumsal kalp hastaligi sikligini arttirdigi bilinse de, bunlar ancak vakalarin bir kismindan sorumludur. Bazi kromozom anomalilerine ve genetik sendromlara eslik eden dogumsal kalp hastaliklari mevcuttur. Hastalarin buyuk bir kisminda onceden belli bir sebep olmaksizin hamileligin ilk aylarinda kalbin tesekkulu sirasinda gelisen bazi anormalliklerin bunlara sebep oldugunu soyleyebiliriz. Gebeligin 20. haftasindan itibaren bu hastaliklara ekokardiyografi ile teshis konulabilmektedir. Cok agir ve hayatla bagdasmayan kalp anomalileri mevcutsa hamileligin sonlandirilmasi dusunulebilir. Bunlarin bazilarina dogumdan sonraki ilk saatlerde mudahale etmek hayat kurtarici olabilirken, bazilarinda ise ideal ameliyat saatinin beklenmesi gerekir. Bazen bu ideal zaman yillar sonra da olabilir. Zamaninda basit sayilabilecek bir ameliyatla sagligina kavusabilecek bir cocuk, teshis konulamadigi icin, daha sonra ameliyat sansini da yitirebilir.

Cocuk kalp hastaliklarinin belirtileri nelerdir? Nasil teshis konulur?

Uzm. Dr. Meric: Dogumsal kalp hastaliklarinin bir kismi cok erken donemde kendini gosterebilecegi gibi ileri cocukluk caginda da bulgular ortaya cikarabilir. Ufurum duyulmasi, morarma, morarma nobeti ve comelme, kilo alamama ve gelisme yetersizligi, sik nefes alma, sikintili solunum, goz kapaklarinda sisme, sik solunum yolu enfeksiyonu, gogus agrisi, eklem bulgulari ve norolojik bulgular, aileler icin uyarici olmalidir.

Hastaliklardan bazilari dogumdan hemen sonra belirti verirken, bazilari sessiz bir sekilde seyrederek uzun yillar fark edilmeyebilir. Fizik muayene ile birlikte kalp elektrosu ve gogus filmi ilk yapilacak tetkiklerdir.

Bebek ve cocuklarda ne tur kalp ameliyatlari yapiliyor? Basari orani nedir?

Uzm. Dr. Meric: Hastalarin cogunda bir defada butun kalp anomalilerinin duzeltilmesi mumkun olmakta iken bazilarinda bir veya birkac asamada sorun giderilebilir. Dunyada en ileri merkezlerde yapilan en karmasik kalp ameliyatlarinin cok sayida ve benzer sonuclarda ulkemizde de yapilmaktadir.

Bebek cerrahi merkezleri az

Bebek ve cocuk kalp cerrahisi ile eriskin kalp cerrahisi arasinda ne gibi farklar vardir?

Uzm. Dr. Meric: Teknik olarak bebeklerdeki kalp ameliyatlarinin cogunun daha guc oldugu soylenebilir. Ornegin eriskin koroner bypass ameliyatlarinda kalbin dis yuzeyinde calisilirken, bebeklerde bazen yumurta kadar bir kalbin odaciklari icinde oldukca maharetli isler yapilmasi gerekir. Bebeklerin kalp ameliyatlarindan sonraki bakim da eriskin kalp ameliyatlarina gore oldukca ust duzeyde bilgi gerektirir. Bebek kalp cerrahisi tibbin en ust duzeyde uygulanmasini gerektiren bir alan oldugundan, bu konuda aktif kalp cerrahisi merkezlerinin sayisi eriskin kalp cerrahisi merkezlerine gore daha azdir.

Artik basari orani yuksek

Cocuk kalp cerrahisinde son yillardaki yenilikler nelerdir?
Uzm. Dr. Meric: Bebek kalp ameliyatlarindan sonra sonuclari daha iyi hale getirmek icin mucadele devam etmektedir. Yeni gelistirilen kalp kapaklari sayesinde basarili sonuclar alinmaktadir. Hastanin kendi akciger damarindaki kapagi kullanilarak bozuk olan kalp kapagi degistirilebilmektedir. 15 yil once %50 olum orani ile yapilan bazi ameliyatlarda basari orani yuzde 90`larin uzerine cikmistir. Hastaliklari daha erken tedavi etmeye calismak, bebeklerin fiziksel ve beyin gelisiminde aksamaya yol acmamak icin son yillarda benimsenen bilimsel yaklasimdir. Anne karninda bazi kalp anomalilerine mudahale edilebiiyor.

Hiç yorum yok: