30 Nisan 2007 Pazartesi

Bebek gozyasi dokmeden agliyorsa

Uzmanlar yeni dogan bebeklerin ilk gunlerinde biraz kilo kaybedeceklerine dikkati cekerek ilk kez anne olan ve emziren annelere uyarilarda bulundu.

Bebeklerde su kaybinin, ilk kez anne olan ve emziren annelerin bebeklerinde ilk haftalarda sikca goruldugunu belirten uzmanlar, su kaybinin yuksek ates, asiri kusma, asiri terleme ve yetersiz beslenme gibi sebeplerle ortaya ciktigina dikkat cekiyor.

IHA muhabirinin www.bebekbilgi.com sitesinden derledigi bilgilere gore, yenidogan bebeklerde ozellikle dogum sirasinda agriyi azaltmak icin alinan ilaclar veya sezaryen olmussa narkozun etkisiyle bebeklerin hafif sersemlemis ve uykulu dogdugu belirtildi. Bu durumda bebegin emmeye gucu olmadigindan memeye isteksiz oldugu ve yeterince beslenemedigi kaydedildi.

Baslangicta emzirmenin anne icin emmenin de bebek icin oldukca zor oldugunu anlatan uzmanlar, bu surec sirasinda annenin dogru emzirmeyi ogrenmesi gerektigini belirtiyor. Yeni anneye mutlaka destek verilmesi gerektigini belirten uzmanlar, "Bebeginiz dogar dogmaz onu emzirin. Hem bebege hem de kendinize zaman taniyin ve herseyin hemen mukemmel olmasini beklemeyin" tavsiyesinde bulunuyor.

Uzmanlarin, bebek emzirilirken dikkat edilmesini istedigi hususlar: "Bebeginizi her agladiginda emzirin. Dogru emzirdiginizden emin olun. Bebeginiz emerken yutkunma sesini duymalisiniz. Aksi takdirde bebeginiz sute ulasamiyordur. Bebeginiz emerken gogsunuzde sutun aktigini isaret eden bir sizi duymalisiniz. Bebeginiz cok halsiz ve gucsuz mu duruyor? Emmeye ilgisini mi kaybetti?

Bebeklerin su kaybettiklerini anlamanin en iyi yolu bez degisimini takip etmektir. Kullanilan yeni bezlerde islaklik hissedilmez ama bu bezler siviyi emdiklerinden kabarirlar. Yenidogan bir bebek gunde 6-8 kez bez islatmali ayrica 2-5 kez kaka yapmali. Yenidogan bebeginiz 3 saatten fazla araliksiz uyuyor ve emmek icin uyanmiyor mu? Haftalik tartisinda azalma mi var? (yenidogan bebekler ilk birkac gun sonunda biraz kilo kaybedebilirler)"

Uzmanlar bebeklerde su kaybinin belirtilerini soyle acikliyor: "Ice gocmus bingildaklar , gozyasi olmadan aglama, agiz kurulugu, deride pul pul dokuntuler, bebegin bezinde kiremit rengi lekeler gorulmesi, 8 saati askin bir sure bezini islatmamasi"

Uzmanlara gore, belirtilerden herhangi biri fark edilmisse bebeginizi doktora goturun. Sutunuzu bir pompa yardimiyla sagarak bebeginize kasikla yedirmeye baslayin. Her emzirme sonunda bebeginiz emmeyi ogrenene kadar sutunuzu kasikla yedirin. Bebeginize bu asamada biberon verirseniz bir daha emmeyi ogrenemez. Ancak kasikla beslerseniz tekrar emmeye gecilebilir.


Hiç yorum yok: