30 Nisan 2007 Pazartesi

Bebeginiz yeteri kadar besleniyor mu?

Bebeginiz yeteri kadar besleniyor mu?

Dogumu izleyen ilk bir kac hafta boyunca bu soru surekli kafanizi kurcalayacaktir. Ozellikle bebeginiz surekli emmek istiyor ve emdikten sonra da huzursuzlugu devam ediyorsa. Daha cok uykuyla gecen ilk 1-2 gun sonrasinda bebeginiz hep "ac"tir. Bunda anne sutunun cok kisa surede sindirilmesinin payi vardir.
Cogu yenidogan, 3-4 gunluk olduktan sonra, gunde 8-15 defa annesini emmeye baslar. Burdan cikan sonuc, her istediginde bebeginizi emzirmek olmalidir. Sakin ola ki hemen kafaniza gore bir emme-uyuma duzeni oturtmaya calismayin. Surekli emme istegi, ilk gunlerde bebegin doymadigi anlamina gelmez. Isin kotusu, bu gunlerde bebeginizi tartmak da cok anlamli degildir, cunku bebekler ilk gunlerde ortalama %5-10 arasi tarti kaybeder ve dogum tartilarina tekrar ulasmak yeterince beslenseler bile 15 gunu bulabilir. Yani uc bucuk kg dogmus bir bebek 10.gun 3400 gramsa, bu onun ac kaldigi anlamina gelmeyebilir.
Yine de, bebeginizin yeterli anne sutu alip almadigini gosteren bir takim bulgular vardir. Bunlardan en ciddisidehidratasyon (sivi kaybi) dir, ve hemen bir cocuk doktoruyla gorusmeniz gerekir.

Iste bebeginizin yeteri kadar emdigini anlamaniza yarayacak kimi ipuclari:
1-Ilk 2-3 haftada bebeginiz en az 2-3 saatte bir yada 24 saatte en az 8 kez emmeli.
2-Emzirme sonrasinda goguslerinizin bosaldigini ve yumusadigini hissetmelisiniz.
3-Bebeginizin cildi pembe ve siki olmalidir. Karin derisi sikilip birakildiginda hemen eski haline donmelidir. Su kaybi varliginda sikilan cild, bir sure burusuk halde kalir.
4-5. Gunden itibaren bebeginiz altini daha cok islatir. 24 saatte en az 8 islak bez almaniz gerekir. Alt bezinin islakligi konusunda kuskunuz varsa, icine bir parca tuvalet kagidi koymaniz islakligi anlamaniza yardimci olacaktir. Ya da, kullanilmis bezi bir elinize, yeni bir alt bezini diger elinize alin, bebek cis yapmissa kullanilmis bez daha agir olacaktir.
5-Sessiz bir odada emzirirken, bebeginizin yutma sesini duyabilirsiniz.
6-Bebeginizin kakasi sari- hardal rengidir, veya sik ve koyu renktir, besinci gunden itibaren kaka rengi acilmaya baslamalidir.

Asagidaki bulgularin varligi durumunda, bebeginiz muhtemelen yeterince beslenememektedir:
1-Bebeginiz her defasinda 10 dakikadan az emmektedir.
2-Bebeginiz emerken yutma sesini pek duyamazsiniz.
3-Emzirme sonrasi goguslerinizde belirgin bosalma olmaz.
4-Bebek genellikle huzursuz ve halsizdir.
5-Bebeginizin yanaklari cokuktur.
6-Gunde en az bir kaka yapmamaktadir, yada, 5. Gunden sonra da koyu renkli az miktarda kaka devam etmekte, kaka rengi acilmamaktadir.
7-Ilk haftanin sonunda bebeginizin rengi daha sararmis ve solmustur.
8-3. Hafta sonunda yanaklarinda hala belirgin dolgunlasma yoktur.
9-Ilk hafta sonunda cildi hala burusuktur.

Hiç yorum yok: