30 Nisan 2007 Pazartesi

Cocugunuz bilgisayar bagimlisi mi?

91.8 frekansindan yayin yapan Istanbul'un Sesi radyosunda Sevil Gungor'un sundugu Istanbul'da Sabah adi programa konuk olan cocuk ve ergen Psikiyatristi Cevikaslan, "Bazen cocuklar cok kucuk yasta teknolojiyle tanisiyor. Aileler cocuklarinin bu becerileriyle ovunuyor. Ama bu zamanla bagimliliga donusuyor. Cocuklar icin internet kolay iletisim araci ve ayni zamanda yalanci bir sosyallik ortami. Cocuklar interneti sosyal bir ortam olarak goruyorlar ama aldatici. Ayrica internet, ergenlik cagindaki bazi cocuklar icin hayatin sorumluluklarindan kacis ortami’’ dedi.

Cevikaslan, teknolojinin cocuk hayatina vaktinden once girmesinin yanlis oldugunu, sirf cocugu oyalamak icin ya da cocuk istiyor diye 4 – 5 yaslarinda teknolojiyle karsilasmasinin tehlike tasidigini belirtirken; ‘’ Internet kullaniminda kota olmali. Aileler cocuklarin girdikleri siteleri bilmeli. Bu sekilde cocugu kontrol altina almak daha kolay olur. Bilgisayar kontrol getiren bir alet" uyarisinda bulundu.

"Cocuk okuldan gelir gelmez bilgisayar basina geciyorsa, interneti 5–6 saate kadar ve baska sorumluluklari ihmal edecek sekilde kullaniyorlarsa bagimlilik baslamis demektir" diyerek anne babalari dikkatli olmaya cagiran Cevikaslan, son olarak ‘’ Kitap ve bilgisayarin alternatif olarak gostermek dogru degil. Ikisi de cok farkli. Ailelere de cocuklarin bilgisayar karsisinda oturmasi kolaylik gibi geliyor. Ailelerin cocuklara cesitli aktiviteler sunmasi gerekiyor. Cagimizda cocuklar sokak oyunlarini unuttular. Daha cok oturur hale geldiler. Bu cocuklara saglikli secenekler, bos zaman aktiviteleri sunmak gerekiyor.’’ diyerek sozlerini bitirdi.

Hiç yorum yok: