6 Ağustos 2009 Perşembe

Zenginlere özel oteller

Üst gelir ( dirimlik, irat, varidat ) gruplarına hitap eden ''elit oteller', diğer tesislerden çok seçenek sunmalarıyla ayrılıyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye'de turizmin gelişmesiyle önce lüks, ardından ''ultra lüks'' otellerin sayısı yıllar içinde arttı. Hatta resmi olarak 5 yıldızın üzerinde bir otel tanımlamasına bulunmamasına rağmen, bazı oteller ekstra özelliklerini vurgulamak için yıldız sayısını da daha fazla ( bir araba, lüks, bir tomar ) göstermeye başladı. İlk olarak Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otel için tanımlanan ''7 yıldızlı'' ifadesi, geçtiğimiz günlerde Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov'un Antalya'da yaptırdığı otelle tekrar gündeme geldi.

Otellerin sınıflandırılmasını düzenleyen yönetmelikte bu tanım yer ( yan, taraf, görev ) almıyor. Yani, bu tanımla sunulan oteller bile aslında 5 yıldızlı. Çünkü en üst otel standardı olarak sadece ''5 yıldız'' verilebiliyor. Bu tür otellerde bulunması gereken özelliklerden bazıları ise şöyle:

''Yerleşme durumu, yapı, tesisat, donatım, dekorasyon ve hizmet ( iş, ihtimam, özen ) standardı olarak üstün özellikler göstermeli, en az 120 odası olmalı, odalarda malzeme olarak bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, cilası, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kağıt mendil, şemsiye gibi en az beş adet amblemli malzeme bulunmalı, 24 saat oda servisi ile otelde bay ve bayan kuaförü, satış mağazaları, alakart lokanta olmalı.''

ÜST KESİMİN TERCİHİ

Ancak, resmi olarak 7 yıldızlı otel bulunmasa da 5 yıldızlı kategoride ''ultra lüks'' tesisler de son yıllarda ihtişam arayanların ilgisini çekiyor.

Etstur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu otellerin ''elit oteller'' olarak nitelendirildiğini söyledi.

Bu otelleri, 24 saat yüksek kalitede, kusursuz hizmet almak isteyen, ihtişamdan hoşlanan, konfora önem verenlerin tercih ettiğini belirten Özbek, ''Servis standartlarındaki üst düzey kalite nedeniyle ( haysiyetiyle, hasebiyle, sebebiyle ) diğer otellere göre konaklama fiyatları daha yüksek olan elit otelleri, gelir seviyesi daha üst bir ( birleşik, eş, aynı ) grubu tercih ediyor'' dedi.

Elit otellerin, diğer otel türlerinden çok seçenek sunmasıyla ayrıldığını ifade eden Özbek, şunları kaydetti:

''Örneğin, üst düzey hizmetin sunulduğu ana restoranların yanı sıra, dünya mutfaklarından hazırlanmış özel menüleriyle hizmet veren pek çok a la carte restoran alternatifini de bu tesislerde bulmak mümkün... Bununla birlikte gelişmiş SPA hizmetleri, Welness alternatifleri, eğlence aktiviteleri, şovlar, değişik spor türleri, her yaş grubuna özel havuzlar gibi geniş imkanların arasından kendilerine en uygununu seçmek isteyen misafirleri memnun ediyor.''

Bu otellerin bazılarında binicilikten dalışa, golf, futbol, basketbol sahalarına, her türlü spor olanağı bulunuyor. Ayrıca, sahilde localı bölümler, tesis içinde deniz ( derya, su, çokluk ) suyundan havuzlar, ana ( temel, mader, anne ) restoranın yanında İtalyan, Yunan, Meksika ve Çin mutfakları gibi çeşitli alternatifler bir arada sunuluyor.

Hiç yorum yok: