6 Ağustos 2009 Perşembe

Sağlıkta diploma yolsuzluğu

İstanbul Tabip Odası'nın (İTO) ruhsat incelemesi sırasında kendi diplomasına
rastlayan bir Oda yetkilisi, "diploma yolsuzluğu"nu ortaya çıkarttı. Doktorların
diplomalarını ele geçiren bazı özel sağlık kuruluşlarının bu belgelerle ruhsat
çıkardığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hizmet sözleşmesi yaparak haksız kazanç elde ettiği anlaşıldı. Vatandaşın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında, sahte diploma ile ruhsat alan özel tıp merkezi ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu, sahtekarlıklarla ilgili işlem başlatıldı. Türk Tabipleri Birliği bir uyarı yazısı yayımlayarak izinsiz diploma ve sahte imza kullanmanın 7 yıl hapisle cezalandırılabileceğine dikkat çekti. Uyarı yazısında, "bu kişilerin meslektaş olduğu gözetilmeksizin suçun savcılığa intikal ettirileceği" belirtildi. Doktorlar ise diplomalarının sahtekarlık için kullanılmış olmasının endişesini yaşıyor.

Şükran ÖZÇAKMAK / AHT

Sağlık sektöründe sık değişen mevzuat ve doktor eksiğinin yol açtığı sorunlar şimdi de kendisini "diploma yolsuzluğu" ile gösterdi. DDoktorların diplomalarını ele geçiren bazı özel sağlık kuruluşlarının bu belgelerle ruhsat çıkardığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile hizmet sözleşmesi yaparak haksız kazanç elde ettiği anlaşıldı. Vatandaşın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında, sahte diploma ile ruhsat alan özel tıp merkezi ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu, sahtekarlıklarla ilgili işlem başlatıldı.

TTB DOKTORLARI UYARDI

İstanbul Tabip Odası bir bildiri yayımlayarak üyelerini uyardı. Türk Tabipleri
Birliği (TTB) de izinsiz diploma ve sahte imza kullanımının suç olduğuna ve 7 yıl hapisle cezalandırılabileceğine dikkat çekti. Uyarı yazısında, "bu kişilerin
meslektaş olduğu gözetilmeksizin suçun savcılığa intikal ettirileceği" belirtildi.
Doktorlar ise diplomalarının sahtekarlık için kullanılmış olmasının endişesini
yaşıyor.

BAŞKASININ DİPLOMASIYLA RUHSAT ALDILAR

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, "Sağlık kuruluşları
ruhsatlandırma aşamasında Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne, hizmet sözleşmesi yaparken de SGK'ye belge sunuyor. Ruhsat sürecinde doktor kadrosunun verilecek hizmete uygunluğu TTB'den soruluyor. TTB sorgulamayı sözleşme üzerinden yapıyor. İşte bu inceleme aşamasında TTB'de görevli hekim arkadaş, kendi diplomasının kullanıldığını, imzasının taklit ( öykünme, imitasyon ) edildiğini tespit etti. Hekimler, özel sağlık kurumlarında işe girerken hastanenin ilgili kişilerine yetki verip diplomalarının fotokopisini çektirip noterde onaylatıyor. Kötü niyetli kişiler daha sonra bu diplomaları SGK ile anlaşma yapmak veya ruhsat almak için kullanmış. Yeni açılacak olan özel bir tıp merkezinin ruhsatı, çalıntı diplomanın kullanılması nedeniyle iptal edildi" dedi

Demirdizen, "SGK'den hizmet satın alırken de mevzuat bazı özel sağlık kuruluşlarında sahtekârlıkla aşılıyor. Kamu hastanelerinde tam gün çalışan doktorların özel sağlık kuruluşlarında çalışması yasak. SGK, onların verdiği hizmetin bedelini ödemiyor. Bu nedenle ameliyat veya muayene ( yoklama, sağlık muayenesi, araştırma ) eden doktorun ismi sözleşmede yer almıyor. Fatura ameliyatı yapacak durumda olmayan başka bir doktora kesiliyor. Yani ameliyatı yapan ( karşılayıcı, yaratıcı, fail ) doktorla sözleşmede ismi, diploması, imzası bulunan doktorlar farklı" diye konuştu.

MEVZUATI AŞARAK HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR


Demirdizen, bunun nedenlerini de şöyle sıraladı: "Tam gün çalışmayan bir doktorun diploması bazen bilgisi dışında kullanıldığı gibi bazen de hekim bu duruma göz yumuyor. Mevzuatı aşarak haksız kazanç elde ediyorlar. Özel kuruluşlar, klinik şefleri veya üniversite öğretim üyelerine ameliyat yaptırdıkları halde orada çalışan doktora ameliyat yaptırmış gibi gösterebiliyor. Bu durum mevzuat, yönetmelik tüzük vs ile piyasanın rekabet ( yarış, yarışma, rakiplik ) koşulları nedeniyle ortaya çıkıyor. Bazen de hekimler gelir elde etmek için sessiz kalıyor. Tespiti yapılan olayların bir bolümü savcılığa intikal etti, bir kısmı TTB ve sağlık müdürlükleri tarafından inceleniyor."

Hiç yorum yok: