6 Ağustos 2009 Perşembe

ATALAY KÜRT AÇILIMINI AÇIKLIYOR

atalay-krt-ailimini-aikliyor.jpg

Konunun Türkiyen'in geleceği açısından ne kadar hayati olduğunu biliyoruz. Bu sorunun artık çözülmesi gerekiyor. Biz kararlı ve sabırlı, cesur adımlar attık. Bugün başlatılan çalışmaların yöntemi konusunda sizler aracılığya bilgilendirmek ( haberdar etmek ) istiyorum. Şu anda çok hassasiyetleri olan konunun çalışmasını yürütüyoruz.

Süreçle ilgili, zamanlamayla ilgili bilgiler vereceğiz. Süreçte çok değişik yorumlar yapılıyor. Doğru bilgilendirmek bizim için önemli.
Başlatılan çalışmalar henüz sonuca ulaşmamış. Koordinasyonu yürütülen çalışmanın içeriğiyle ilgili açıklama yapıldı. Bakanlığımız kaynak gösterilerek yapılan haberler ( istihbarat ) yanlış. Söylentiler geliyor. Bunlar bizimle ilgili değil. Söylentilerle ilgili ( alakalı, dayalı, ilişkin ) çeşitli siyasetçiler yorumlar yapıyor.

Dileğim, herkes yorumlar yapabilir, beklentileri değerlendirebilir ama söylentiye dayalı haberler yapılmaması. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, siyasi ( politik, siyasetçi, politikacı ) partilerimiz, vatandaşlarımızca olumlu bir yaklaşım sergilenmektedir. Kendi sorunumuzu kendimiz çözmeliyiz. Acı tecrübeler göstermiştir ki geçmişe saplanıp kaldığımızda geleceği kaybederiz. Çocuklarımıza güçlü bir ülke bırakmalıyız. Kışkırtmalara rağmen halkımız ortak bir geleceğe sahip olmak isteme azminin olmasıdır. Demokrasi, daha fazla hak ve özgürlükler sağlandığında çözülmez gibi görünen sorunların çözüldüğünü gördük. İnsan odaklı, insanımıza değer veren politikaların hayata geçirilmesi konusunda ( dair ) taahütlerde bulunduk ve uygulamaya koyduk. Hükümet olarak yürüttüğümüz süreç, sözlerimizin devamıdır. Partinin programında, hükümet programımızda görürsünüz. Bugün farklı bir ivme kazanılmıştır. Bu ivmeyi olumlu biçimde iyi değerlendirmek istiyoruz.

Kürt meselesi olarak adlandırılan mesele de ( bile, dahi ) vatandaşlarımızın demokratik haklarının geliştirilmesiyle her ( değme ) vatandaşımızın kendisini devletimizin bir ferdi olacaktır. Demokratikleşme adımlarını herkesle birlikte atmak istiyoruz. Bu mesele Türk toplumunun meselesidir. Herkesin bu süreçte yapıcı olması gerekir.Negatif siyaset yapmanın kimseye faydası yoktur. Buradan STKya, medyaya, siyasi aktörlere de söylüyorum. Gelin bu sürece katılın. Gelecek korkusunu çözelim diyoruz. İnsanımızın hak ettiğine inandığımız açılımları daha ileri adımlara taşımak için yaptığımız çalışmalardan biraz bahsetmek istiyoruz.

Başbakanımızın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, belirttiği gibi azimli, cesur adımlar atmak niyetindeyiz. Alınacak tedbirlerin devlet politikasında yer alması niyetindeyiz. Bakanlık olarak koordine ediyoruz. Toplantılar yaptık. Görüşler ve katkılarla ilerliyoruz. Bu konuda yazılan, kitap, değerlendirme, konuşmaları da göz önüne alıyoruz. Onlardan faydalanıyoruz. Bu çalışmayı yürütürken mümkün olan en geniş mutabakatı sağlamayı hedefledik. Tüm siyasi partilerin katkıları istenecektir. Ziyaret edilecektir. Muhalefetin olumlu açıklamalarını mutabakat açısından çok önemsiyoruz. Kendileriyle de görüşeceğiz. STK'lar, akademisyenler, medya temsilcileri, yazarlar olmak üzere görüş ve katkı almak için gayret içinde olacağız. Çalışmalarımız herkesi kucaklayacak. Bu çalışmamızın esası herkesin huzur içinde bir hayat sürmeye hakkı olduğu inancıdır.


Hiç yorum yok: