1 Ağustos 2009 Cumartesi

'Tarım kredilerinde lideriz'

tarm-kredilerinde-lideriz.jpg

Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, tarım kredilerinde özel bankalar arasında birinci banka konumuna geldiklerini söyledi.

Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım alanında verdikleri kredinin 1,5 milyar ( bilyon ) TL'yi aştığını belirterek, kredi verdikleri 250 bin küçük müşterileri bulunduğunu ifade ( söyleyiş, rapor, tabir ) etti.

Denizbank'ın tarım kredileri arasındaki payının yüzde 9,5'e yükseldiğini kaydeden Ertürk, şöyle konuştu:

''Bildiğiniz gibi Türkiye'nin kamu bankaları dahil 9. büyük bankasıyız, özel bankalar arasında ise 6. sıradayız ama tarım kredilerinde özel bankalar arasında birinci ( bir numara ) banka konumuna geldik. Ziraat Bankasından sonra 2. banka konumundayız. Bundan 6 yıl önce Tariş Bank'ı satın aldık. Tariş Bank Ege Bölgesi'nde tarım için kurulmuş bir bankaydı. 29 şubesiyle birlikte 2003 yılında satın almıştık. Bu satın almadan değerli bilgiler transfer ettik ve değerli arkadaşlar aramıza katıldı. Bize tarımı öğrettiler. O günden itibaren edindiğimiz bilgileri kağıtlarda ve akıllarda tutmadık, sisteme koyduk. Şu anda Tariş Bank'tan aldığımız mirası 29 şubeden 212 şubeye çıkardık. Türkiye genelinde toplam 420 şubemiz var. Bu şubelerin yarısında şu anda tarım kredisi veriyoruz.''

''BU YIL YAKLAŞIK 64 FESTİVALE KATILIYORUZ'' 

Tarımı Türkiye'nin dünya ile rekabet edebileceği en önemli alan olarak gördüklerini ifade eden Ertürk, tarıma kredilerin yanında, bilgilendirme, eğitim ve ortak ( müşterek, kuma, partner ) akıl toplantılarıyla destek verdiklerini bildirdi.

Amaçlarının Türkiye'nin tarım vizyonu ve stratejisini belirlemesine destek vermek olduğunu kaydeden Ertürk, mayıs ayında tarım seferberliği başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Amacımız kriz yılında çıkışın tarımda olduğunu gösterebilmektir. Sadece Denizbank değil, bu seferberliğe Tarım Bakanlığı başta olmak üzere Türk Traktör, Turkcell, Petrol Ofisi gibi tarıma gönül vermiş ve tarıma büyük tedarik ( hazırlık ) sağlayan firmalar da önemli destek sağladı. 14 Mayıs'ta başlattık, Ramazan ayına kadar da bu seferberlik devam edecek. Ülke genelinde bu yıl yaklaşık 64 festivale katılıyoruz. 30 tanesi bitti. Geriye kalan dönemde 34 festivalde daha üreticilerimizle birlikte olmaya çalışacağız.''

Tarım kredilerindeki geri dönüş oranlarını da değerlendiren Ertürk, geri ( art, anlayışsız, sonuç ) dönmeyen kredilerin yüzde 3,5 oranında olduğunu belirtti.

KOBİ'lere verilen kredilerin geri dönüş oranının tarım sektöründen daha az olduğuna dikkati çeken Ertürk, ''KOBİ kredileriyle karşılaştırdığımızda KOBİ'lerdeki geri dönmeme oranı daha yüksek. Dolasısıyla tarım üreticileri borcuna daha sadık. Bu noktada bir sıkıntımız yok'' dedi.

''PARA EDEN ÜRÜNE DESTEK VERMEK ÇOK AKILLI BİR STRATEJİ'' 

Hükümetin aldığı kararla verimli ürünleri desteklemesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Ertürk, bunun doğru bir model olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Hem verimliliği desteklemek, hem de para eden ürüne destek vermek çok akıllı bir strateji. Fındık çok önemli bir ürün. Dünyada bir numarayız ama fiyatları biz belirleyemiyoruz. Bunun da sebebi kendi içimizde birleşemememiz ve anlaşamamamızdır, gerektiğinde ihtiyaçtan fazla fındık üretmemizdir. İnşallah bu yeni stratejilerle birlikte bu durumun önüne geçilecek ve fındık üretilen bazı verimli arazilerde daha farklı ürünler ürettiğimizde üreticilerimiz daha fazla kazanacak. İnşallah bu üç yıllık modelde buna geçişi sağlayabiliriz. Günün sonunda hem Türkiye hem de üreticimiz kazanacak. Bunu birbirimize çok iyi anlatmamız gerekiyor.''

Türkiye'nin tarım potansiyelini değerlendirmesi durumunda güçlü bir ülke haline gelmesinin kaçınılmaz olacağını ifade eden Ertürk, işe doğru stratejileri destekleyerek başlanması gerektiğini söyledi.

İki yıldan beri yaşanan küresel krizde Türkiye'de büyüyen tek sektörün tarım olduğunu kaydeden Ertürk, ''Para artık el değiştirmeye başladı. Eskiden çok fakir dediğimiz Hindistan ve Çin zenginleşmeye başladı. İnsanlar zenginleştikçe daha fazla tüketmeye başlıyor. Eskiden Çin halkı sadece pirinç yerken şimdi soya fasulyesi ve hayvan eti yemeye başladılar. Dolayısıyla bu o tarafa doğru bir satış olacağını gösteriyor. O bölgede 3 milyar insan yaşıyor. Tarım konusunda doğru stratejiler üretirsek Türkiye'nin sırtı kolay kolay ( basit, kolayca, basitçe ) yere gelmez'' diye konuştu.

AA

Hiç yorum yok: