1 Ağustos 2009 Cumartesi

Sel Giresun'u yıktı!

sel-giresunu-ykt.jpgGiresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, kente etkili olan sağanak yağış nedeniyle alt yapıda büyük hasar oluştuğunu belirterek, ''Şuan hasarın boyutunu rakamlarla anlatabilmem mümkün değil'' dedi.

Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde başlayan ve giderek şiddetlenen yağışın kent merkezinden denize dökülen derelerde taşkınlara neden olduğunu, buralardaki ev ve iş yerlerini su bastığını, rögarların taşması sonucu bazı mahalle yollarda büyük hasarlar oluştuğunu söyledi.

Taşkının oluşturduğu sular nedeniyle Karadeniz Sahil Yolunda ulaşımın kontrollü sağlandığını, servis yolunun ise ulaşıma kapandığını anlatan Aksu, şunları söyledi:

''Etkili olan bu yağış kente bir önceki yağıştan iki kat daha fazla zarar verdi. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Alt yapıda büyük hasarlar oluştu. Şuan hasarın boyutunu rakamlarla anlatabilmem mümkün değil. Bu afet karşısında iş makinesi ve insanın yapabileceği bir şey yok. Kentin her tarafı suların getirdiği kum ve çakıllarla dolu. Alt yapı tamamen bitti. Yağmur etkisini yitirse dahi halen aralıklarla devam ediyor. Sabah saatlerinde günün aydınlanmasıyla afetin fotoğrafı ortaya çıkacak. Yaşanan olumsuzlukları en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.''

-ÇEVRE İLLERDEN VİDANJÖR VE MOTOPOMP İSTENDİ
Giresun'da etkili olan yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu meydana gelen su baskınları için çevre illerden vidanjör ve motopomp istendi.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, kentte akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış sonrası derelerin taşması sonucu, alçak kesimlerde bulunan binaların alt katları sular altında kalırken, eğimli yerlerdeki sokak ve caddelerde, akıntının kaldırım taşlarını sökmesi nedeniyle maddi hasar oluştu.

Yetkililer, çok sayıda ev ve iş yerini su basmasına rağmen, birkaç gün önceki selde dere yataklarının açılması nedeniyle, araçların sürüklenmesi gibi bir durumun yaşanmadığını söyledi.

İtfaiye ekipleri, bölgede yağışın etkisini sürdürmesi nedeniyle tahliye çalışmalarında yeterli ( yerinde, ehliyetli, kifayetli ) sonuç alamıyor. Çevre illerden, takviye ( destek, sağlamlaştırma, berkitme ) vidanjör ve motopomp isteyen ekipler, yağmurun etkisini kaybetmesi ve havanın aydınlanmasıyla su tahliye çalışmalarına hız verileceğini belirtti.

Evlerine dolan sular nedeniyle yardım isteyen 20'ye yakın aile ise su tahliyesi yapılamadığı için sivil savunma ekiplerinin yardımıyla yakınlarının evlerine sığındı.

Bu arada, kent merkezindeki bazı mahallelerde, tedbir amaçlı olarak elektriğin kesildiği öğrenildi.



-KÖYLERE GİDEMEYENLER BENZİNLİKTE BEKLİYOR-



Öte yandan, Keşap ilçesinden Yolağzı köyüne gitmek isteyen bazı vatandaşlar, köprünün kullanılamaz hale ( ağıl, ay ağılı, ayla ) gelmesi sonucu, ilçedeki bir benzinlikte bekliyor.

Vatandaşlardan Faik Özkan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, akşam saat 20.00 gibi yağmurun başladığını belirterek, ''Köye çıkmak isterken, köprünün sular altında kaldığını gördük. Bu nedenle geçemedik. Mecbur günün aydınlanmasını bekliyoruz'' dedi.

Abdullah Pınar da, 2006 yılında da böyle bir sel ( yığın, su taşkını, baskın ) felaketi yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

''Bu köprü ondan sonra yapıldı. Yine derenin taşması sonucu köprüde hasar oluştu. Köprüden karşıya geçmenin imkanı yok. Yolağzı köyünden yukarı yaklaşık 15 köy var. Bunlara da ( bile, dahi ) ulaşım kesilmiş durumda. Yakınlarımızdan telefonla öğrendiğimiz kadarıyla köylerimizde bir sorun yok.''

-İTFAİYEYE, 111 ADET EV VE İŞ YERİ SU BASKINI İHBARI YAPILDI

Giresun'da etkili olan sağanak yağışta, şu ana kadar itfaiyeye 111 adet ( sayı, tane, pare ) su baskını ihbarı yapıldığı, yağışın devam etmesi nedeniyle tahliye çalışmalarında zorluklar yaşandığı bildirildi.

A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, akşam saat 20.00 sıralarında başlayan ve halen etkili olan sağanak yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu, Giresun İtfaiye Müdürlüğü'ne, 111 adet ev ve iş yeri su baskını ihbarı yapıldı.

Yetkililer, ekiplerin, 8 adet motopomp ile su tahliyesi çalışması yaptığını belirterek, ''Ancak yağış devam ettiği için tahliye edilen yerler yeniden suyla doluyor. Onun için tahliye çalışmalarında büyük zorluklar yaşıyoruz. Çevre illerden de henüz bir takviye gelmedi. Etkili su tahliyesi ancak sabah saatlerinden itibaren yapılabilecek'' diye konuştu.

AA

Hiç yorum yok: