30 Haziran 2009 Salı

KRİTİK TOPLANTI SONA ERDİ

krtk-toplanti-sona-erd.jpgBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, açıklama yaptı:

"AB ile müzakerelerde 6 ayda 4 fasıl daha açmayı hedefliyoruz. Bu reformaların yapılması Türkiye'nin ihtiyacıdır. AB sürecinden daha çok bu düzenlemeler Türkiye açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamda Haziran ayı içerisinde bir dizi değişiklikler yapılmıştır.

Bugün üzerinde durduğumuz bir başka önemli konu da bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesidir. Vatandaşlar ve işadamları bu konuda çok şikayetçidir. Hatta bunlar bir kısım komedilere bile konu olacak niteliğe bürünmüştür. 'Bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi' başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapılması için adım attık. İmzalar tamamlandı.

SORU-CEVAP

Askerlerin sivil yargıda yargılanmasını öngören anayasa değişikliği...

Hükümet bir tasarı hazırlarken hazırladığı yasanın anayasaya uygunluğunu gözeterek hazırlar. Bu yasa Meclis'te kabul eidlirse bu Anayasa Mahkemesi'ne götürülür. Orada incelenir, karar verilir. Konu tartışılıyor gündemde. Hiç şüphesiz götürebilirler Anayasa Mahkemesi'ne. Hukuken kararı onlar verir.

Yasanın TBMM'deki faslı bitmiştir. TBMM olarak şu an yapabileceği hiçbirşey yoktur. Şu an yasa Cumhurbaşkanı'na gitmiştir. Onay konusu Cumhurbaşkanı'nın takdiridir. Bundan sonraki süreci böyle incelemek gerekir. Tutanaklara bakarsanız herkesin de mutabakatıyla geçmiştir yasa.

Taraf'ın yayınladığı belgeyle ilgili Başbuğ'un açıklamaları...

Türkiye'nin en başarılı olduğu konu birşeyi çok uzun süre tartışması ve nerede nokta koyacağını bilememesi. 50 yıldır tartışılan konular bunlar. Hukuki süreç devam ediyor. Bu süreci şu veya bu şekilde etkileyecek açıklamalara ben karşıyım. Bu sorunun konuşulmadık ne yönü kaldı ki? Her yerde tartışıldı. Kim ne söylediyse söyledi. Yeni bir şey de söylenebileceğini düşünmüyorum. Buna eninde sonunda kararı verecek olan yargı makamlarıdır.

12 Eylül darbecilerinin yargılanması için geçici 15. maddenin kaldırılması gündemde...


Biz bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda konuşmadık. Parti gerek görüyorsa partinin ilgili toplantısında görüşülür.

Hiç yorum yok: