30 Haziran 2009 Salı

Dolarda sert düşüş bekleniyor

dolarda-sert-d-bekleniyor.jpg

Doların, Euro, yen ve sterline karşı değer kaybı sürüyor. Doların küresel para birimi özelliğini yitirip yitirmeyeceği sorusu son günlerde sıkça sorulmaya başlandı. CNN Money'e konuşan IG Markets Analisti Dan Cook, "Doların küresel ekonomideki yerini kaybedeceği tartışmaları fazla abartılıyor. Ekonomi kötüye gitmeye başladığı zaman dolar her zaman için yatırımcıların sığınacağı liman olacaktır" dedi.
Merk Yatırım Fonu Yöneticisi Axel Merk ise, ABD Merkez Bankası Fed'in konut fiyatlarını yükseltmek için faizleri aşağı çekmeye uğraştığını söyledi ve bunun için de sürekli olarak para bastığını hatırlattı.  Merk, "ABD tehlikeli bir yolda ilerliyor. Eğer bu şekilde devam ederlerse, giderek daha fazla yatırımcı Euro'ya yönelecek" dedi.
Bloomberg'de yer alan bir haberde de, doların yılın ikinci yarısında göstereceği performansa değiniliyor.
Bloomberg'e konuşan DeutscheBank Kur Stratejisti Henrik Gullberg, ABD'nin Euro Bölgesi'ne göre bir ya da iki çeyrek daha erken toparlanacağını söyledi ve doların önümüzdeki dönemde değer kazanağını iddia etti.

GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRENLER DE VAR

Gullberg, "Dolara yatırım yapanlar sadece ABD'nin erken toparlanmasına oynamış olmuyor. Bir de şöyle düşünün, eğer küresel ekonomi krizde kalmaya devam ederse dolar güvenli liman olarak kalacak. Kriz sona ererse ilk çıkanlardan birisi ABD olacak ve dolar değerini geri kazanacak" dedi.

Şu anda doların oldukça iyi bir yatırım olduğunu belirten Gullberg, yıl sonunda paritenin 1,20'ye kadar gerileyeceğini tahmin etti...

İKİNCİ YARIDA DOLAR ÜZERİNDE BASKI OLUŞACAK
Standard Chartered Kur Stratejisti Robert Minikin ise daha karamsar. Minikin, hükümetlerin küresel ekonomiye yaptığı likidite enjeksyonlarının gerçek boyutunu henüz göremediklerini ve bunun dolara zarar vermiş olabileceğini kaydetti.
Minikin, yılın ikinci yarısında dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşacağını ve paritenin yıl sonuna kadar 1,55'lere kadar gidebileceğini öngördü.

 

Hiç yorum yok: