30 Haziran 2009 Salı

CHP ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDİYOR

chp-anayasa-mahkemesne-gdyor.jpgCHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesine imkan sağlayan yasayı Cumhurbaşkanının veto etmemesi halinde Anayasa Mahkemesine gideceklerini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçları işleyen askerlerin, sivil mahkemede yargılanmasına ilişkin düzenlemeyi, Cumhurbaşkanının geri göndermemesi halinde, Anayasa Mahkemesine dava açacaklarını belirterek, ''Bu, Dursun Çiçek önergesidir. Anayasaya, hukuk kurullarına aykırı, gece yarısı verilen bir korsan önerge geçerli değildir'' dedi.

Anadol, TBMM'de düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

Kimsenin, CHP Genel Başkanını, grup başkanvekillerini, üyelerini; demokrasiye bağlılık sınavından geçirme hakkının olmadığını belirten Anadol, ''Haddi de değildir'' dedi.

Anadol, 12 Mart'ta İstanbul'da Merkez Komutanlığında yattığını, 12 Eylül'de 1 yıl hapis cezası aldığını hatırlatarak, ''İkisinden de çıktıktan sonra milletvekili oldum, darbe mahkemeleri değil, beni millet ibra etti. Deniz Baykal, 12 Eylül'de Zincirbozan'a gönderildi, Ankara Merkez Komutanlığında nedensiz hapis yattı. Saray Cezaevinde, saray gibi odalarda 4 ay hapis yattıktan sonra, 14 yıl bunun edebiyatını yapan Recep Tayyip Erdoğan, demokrasiye bağlılık konusunda bizim elimize su dökemez. CHP olmasaydı, Anayasa değişikliği yapılmasaydı, Erdoğan, bugün Milletvekili, Başbakan değildi. Siyasi varlığını, CHP'ye borçlu olan bir insan, CHP'ye dil uzatamaz'' diye konuştu.



-''ÖNERGE, ANAYASAYA AYKIRI''-



CHP'nin, 12 Mart, 12 Eylül'den beri, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına karşı olduğuna işaret eden Anadol, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'ı ziyaret ederek, AİHM'in, bu konuda Hükümeti cezaya mahkum etmesi nedeniyle Ceza Kanununda değişiklik yapan tasarıya destek istediğini anımsattı. Anadol, Milli Savunma Bakanlığından, Adalet Bakanlığına gönderilen ''Askerlerin, askeri mahkemede, sivillerin de adliye mahkemelerinde yargılanmalarına imkan verecek mevzuat değişikliğine gidilmesinin uygun olacağı'' na dair, hizmete özel yazı gösterilerek, Okay'dan destek istendiğini belirtti.

Anadol, doğal olarak buna hayır diyemeyeceklerini, aksi halde temel görüşlerine karşı çıkmış olacaklarını kaydederek, CHP'nin, bu desteği, o gün sağladığını anımsattı.

Tasarının komisyona 9 Nisan'da geldiğini ancak bugüne kadar bekletildiğini, gündeme alınacakken geri çekildiğini ifade eden Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Askerlerin, sivillerle suç işlemesi halinde, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması gibi çok önemli bir konudan kimsenin haberi yok, gecenin 1'inden sonra korsan bir önerge verecekler, 'CHP'nin haberi vardı da yoktu da...', yalan üstüne yalan söyleyecekler... Türkiye'ye madem bu kadar önemli bir madde gerekiyor, niye komisyonda görüşmüyorsunuz, niye milletten, milletvekillerinden kaçırıyorsunuz? Bakan destek isterken bunu söyledi mi? Hayır. TBMM Başkanı, haberi olmadığını söylüyor. Niye Meclis Başkanı'nın, Milli Savunma Bakanı'nın haberi yok. 'Şöyle olmuştu, böyle olmuştu...'Bunlar işin yutturmacası.

Bu yapılan değişikliği yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Hukuku Kanunu, genel kanundur. Askeri Yargılama Kanunu ise özel kanundur. Genel kanun ile özel kanun hükümleri çeliştiğinde, özel kanun hükümleri uygulanır. Korsan önerge, Anayasanın 145. maddesine açıkça aykırıdır. Eğer Cumhurbaşkanı, bu değişiklikle ilgili kanunu Meclise geri göndermezse, CHP olarak Anayasa Mahkemesine dava açacağız. Çünkü bir kişi için, bir olaya göre önerge veriliyor, kanun çıkartılıyor. Bu, Dursun Çiçek önergesidir. Anayasanın tabii hakim ilkesine de aykırıdır. Anayasaya, hukuk kurullarına aykırı, gece yarısı verilen bir korsan önerge geçerli değil. Bu konuda CHP, gerekli hukuki yollara sonuna kadar başvuracaktır. Önergeden yola çıkarak, darbe çığırtkanlığı yapanlar, askerin arkasına saklananlar kendileridir.''


AA

Hiç yorum yok: