30 Haziran 2009 Salı

En çok taraftar kimde?

en-ok-taraftar-kimde.jpgEn büyük tartışma konusudur, kimin ne kadar taraftarı olduğu. Bir araştırmayla bu "zor" soruya yanıt arandı. Ankette en büyük taraftar sayısı Galatasaray'da çıkarken, bu sonuç Fenerbahçe ve Beşiktaş cephesşnden büyük tepki çekti. Bilyoner.com'un 1 milyon üye üzerinde yaptığı çalışmada çıkan "Türkiye'nin Taraf Haritası"na göre, 5 büyük ilden İstanbul ve Ankara'da en çok taraftarı olan takım Fenerbahçe iken; İzmir, Bursa ve Adana'da ise Galatasaraylılar çoğunlukta. Türkiye genelinde ise futbolseverlerin yüzde 35'i Galatasaray, yüzde 33'ü Fenerbahçe, yüzde 20'si de Beşiktaş taraftarı. Biz de bu sonuçları spor yazarlarına sorduk. İşte aldığımız cevaplar.

GÜLİN YILDIRIMKAYA


Eski F.Bahçe Başkanı ALİ ŞEN:

İNTERNETTEKİ bu tip araştırmalara inananlar var inanmayanlar var. Bunun için en iyi gösterge pazartesi günü gazete tirajlarına bakmaktır. Fenerbahçe'nin kazandığı maçlar sonrasında tirajlar artar. Bu 15 yıl önce de böyleydi, şimdi de böyle. Ben o zamanlar, "25 milyon Fenerbahçe taraftarı var" demiştim. Şimdi bunun çok daha fazla olduğunu söylüyorum. Fenerbahçe, Türkiye'de en fazla taraftarı olan kulüptür kesinlikle. Bunun için tribünlere de bakmak lazım. Bir zaferin ardından yapılan kutlamalara bakmak lazım.

Beşiktaşlı yönetici NEDİM SARSILMAZ:
Bu kadar açık ara fark olamaz

GALATASARAY birinci çıkmış olabilir. Bizim 'birinciyiz' diye kesin bir iddiamız yok ama bu kadar açık ara fark olmaz. Yüzde 5'lik bir fark çıkabilir bu doğaldır. Biz gerçek Beşiktaşlılar'ı biliyoruz. Bana göre nüfus sayımında yapılacak taraftar anketinde kesin sonuca ulaşılabilir. Bu tarz anketlerin fazla reel olduğunu sanmıyorum.

Trabzonspor Asbaşkanı HAYRETTİN HACISALİHOĞLU:
Gerçeği yansıtmıyor

BU tür araştırmaların gerçeği yansıttığını düşünmüyoruz. Bunun en büyük göstergesi Trabzon'daki taraftar oranımızın yüzde 72'i çıkması. Halbuki biz Trabzon'daki taraftar oranımızın yüzde 99 olduğunu biliyoruz. Kalan yüzde l'i de dışardan gelenler oluşturuyor. Kısacası bu araştırmayı inandırıcı bulmuyoruz.

Eski G.Saray Başkanı MEHMET CANSUN:
Tartışmasız lider

Bu anketler 6 yıl önce de yapıldı. O zaman da G.Saray yine öndeydi. Geçen zaman içinde takımımızın kazandığı şampiyonluklar sayesinde taraftar çoğunluğu konusundaki liderliğimiz sürüyor. Ben inanıyorum ki, bu araştırma yalnızca ülke düzeyinde değil dünya çapında yapılsa da Galatasaray yine öndedir.

Fotoma Gazetesi Yazarı ve Radyospor Spor Yorumcusu İLKER ATEŞ:
T.Bahçe 90'larda taraftarda birinciydi'

TÜRKİYE'deki taraftar sıralaması 90'lı yılların başına kadar şöyleydi, 1- Fenerbahçe, 2-Beşiktaş, 3- Galatasaray. 90'lı yıllardaki büyük Galatasaray başarılan üst üste 4 şampiyonluk; dışardan ilk kez getirilen büyük kupa Galatasaray'ın taraftar sayısını birkaç yılda çığ gibi artırdı. Bizler spor yazarı olarak Türkiye'nin ve Avrupa'nın dört bir yanım dolaşırken sarı kırmızılı renklerin çoğaldığım fark edebiliyorduk. Ben taraftar gazeteci olmadığım için bunu objektif söyleyebiliyorum.

Gazete HABERTURK Spor Müdürü HALİL ÖZER:
Yeni neslin tercihi Galatasaray

ASLINDA bu araştırma pek çok kez yapıldı. Ve hepsinde Galatasaray ilk sırada çıktı. Tabii ki bunda UEFA Kupası'nm kazanılmasının verdiği prestij büyük etken oldu. Zaten o dönemden sonra iki takım arasındaki dengeler oynamaya başladı. Daha doğrusu yeni nesil, Avrupa'da zirveye çıkan Galatasaray için tercihini kullandı. Sadece içeride kendini gösterebilen ve Türkiye ligi şampiyonlukları ile yetinen Fenerbahçe'nin taraftar sayısının, rakibin başarıları karşısında gerilemesi kaçınılmazdı. Araştırmanın dikkat çekici yönü daha farklı. Trabzonspor dışında kendi şehir takımına sahip çıkan ve kendi renklerine âşık olan taraftar kitlesi yok denecek kadar az. Ekonomik olarak Anadolu kulüpleri bu durumdan büyük darbe yiyor. Bu takımlara kendi şehirlerindeki insanlar sahip çıkmıyor. Bundan en çok Türk futbolu zararlı çıkıyor.

Milliyet Gazetesi Spor Yazarı ATİLLA GÖKÇE:
Sivas'ta bile Sivasspor 1. değil

BUNU bilimsel bir araştırma olarak görüp, yüzdeleri doğru kabul edeceğiz. Bence bu rakamlar mantığa aykırı değil. İçerisinde yaşadığımız futbol dünyasının göstergeleridir bunlar. Türkiye'de spor ve futbol, popüler kültüre uygun olarak ikili rekabet biçiminde algılanıyor. Galatasaray - Fenerbahçe biçiminde sportif futbol rekabetinin öne çıkması ve liderliği birlikle paylaşmaları doğaldır.

Bu anketler çok sağlıklı değil'
Hürriyet Gazetesi Spor Yazarı ALTAN TANRIKULU:

TEMELDE ben internet, telefon gibi elektronik ortamlarda yapılan araştırmaların ve buralardan alınan verilerin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Sadece nüfus sayımında bu tam olarak ortaya çıkar. Yine de Galatasaray'ın az farkla ya da Fenerbahçe'nin az farkla önde
olmasım yadırgamıyorum. Gerçeğe yakın olabilir ama tam verileri yansıtmaz. Bir de taraftar psikolojisinin anlık olaylarla çok çabuk değişebildiğim, ateşlenebildiğim biliyorum. Fenerbahçe'nin iki yıldır şampiyon olamaması ve kötü sezon geçirmesi, bu sonucu doğurabilir. Araştırmanın yapıldığı dönemlerde Galatasaray'ın Rijkaard'ı getirmesi de bu sonuca etki etmiş olabilir. Beşiktaş camiası da taraftar sayısı açısından 3. olduklarını kabulleniyor ama bu ne Beşiktaş'ın büyüklüğünü değiştirir ne de elde ettiği başarıları. Gerçek bir sayımda Beşiktaş'ın 3. kalacağını ama öndeki ikiliye daha çok yaklaşacağını düşünüyorum. Nihat'ın alınması ve çifte kupa, özelliklegençlerin tercihleri üzerinde çok etkilidir ve tercihleri bu şekilde değişebilir.

Hiç yorum yok: