5 Haziran 2007 Salı

Yaşlanan dünya bunuyor

Dünya nüfusu yaşlanıyor ve yaşlılıkla ilgili hastalıklar artık daha sık görülüyor. Bunama ilk sırada....

Bilimadamları her 7 saniyede bir kişinin bunadığını, 2040 yılında bu sayının 81 milyonu bulacağını açıkladı.
Uluslararası Alzheimer Hastalığı Örgütü bilimadamları, dünyada bunayan 24.3 milyon kişinin olduğunu belirterek, her yıl 4.6 milyon yada her 7 saniyede bir kişinin bunadığını açıkladılar. Bunayanların sayısında, Hindistan, Çin, Güney Asya ve Batı Pasifik’te görülen artış nedeniyle bunayan kişilerin sayısının 20 yıl içinde 42 milyona çıkacağı, 2040 yılına kadar da bu sayının neredeyse iki katına ulaşacağı belirtildi.

Bunamadaki artışın, gelişmekte olan bölgelerde, gelişmiş bölgelerden üç ya da dört kat fazla olduğuna dikkati çeken bilimadamı Cleusa Ferri ve ekibinin Lancet dergisinde yayımlanan araştırmasında, İngiltere’de bunamış 224 bin kişinin bakımının 8.2 milyar dolara mal olduğu kaydedildi.

BAŞLICA NEDENİ ALZHEİMER
Alzheimer hastalığı, yaşlılarda görülen bunamanın başlıca nedeni. Hafıza ve dili kullanma yetisi gibi bir ya da iki beyin fonksiyonunun yitirilmesi anlamına gelen bunaklığın tedavisi yok. Bunamada kullanılan ilaçlar, belirtileri azaltıyor ve hastalığın gelişimini yavaşlatıyor.

Bu tip insanların bakımı da oldukça masraflı. Örneğin İngiltere’de bunamış 224 bin kişinin bakımı 8.2 milyar dolara mal oluyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: