5 Haziran 2007 Salı

Kornea nakli 100'üncü yılında

İlk kornea nakli yapılan kişiye ne antibiyotik; ne de gözünün korneayı reddetmesini durduracak ilaçlar verilmişti.
Üstelik bu kişi gözkapaklarının dikilmesine de razı gelmek zorunda kalmış, on gününü ameliyatın sonuç verip vermeyeceğini bilmeden geçirmişti. Tüm bunlar, bundan tam 100 yıl önce yaşandı.

Tarihe geçen bu operasyon, Çek Cumhuriyeti’nin doğusundaki Olomouc’ta yapıldı. Uzman göz doktoru Eduard Zirm, bir süredir başarılı bir nakil gerçekleştirmeye çalışıyordu. Kornea nakli yapılan, Alois Gloger adında iş kazası sonucu kör kalmış bir işçiydi. Kornealar ise geçirdiği kaza ardından gözünde tamir edilemez yaralar açılan 11 yaşında bir erkek çocuktan geliyordu.

Operasyon ardından eskisi gibi görmeye başlayan 43 yaşındaki Gloger, üç ay sonra çalışmaya başlamıştı bile. Kornea’yı göze dikebilmek için yeterli malzemeye sahip olmayan Doktor Zirm, bu işlemde göz küresini göz kapaklarıyla birleştiren ince zarı kullandı. Gözle korneanın kaynaşabilmesi için ise hastanın göz kapaklarını dikerek on gün boyunca kapalı tuttu.



İngiltere kornea nakliyle otuzlu yıllarda tanıştı, pek çok kişi bu durumu Zirm’in başarısının taklit edilemeyişine bağlıyor. O zamandan bu yana her yıl yaklaşık 80 bin kornea nakli yapılıyor. İzlenen yöntem ise temel olarak Doktor Zirm’inkine yakın.

Geçmişte korneanın gözden alınması ardından 24 saat içinde nakledilmesi gerekiyordu. Bugün ise saklama ve dondurma yöntemlerinin gelişmesi bu süreyi de uzattı. Operasyonların yüzde 90’ında başarı elde ediliyor.

Öte yandan operasyonun yüzüncü yılı nedeniyle, bugünlerde pek çok dernek, kornea bağışının önemine dikkat çekiyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: